Turecký president Tayyip Erdogan (vyobrazený) usiluje o předběžné soudní opatření proti generálnímu řediteli německého vydavatelství Axel Springer Mathiasi Doepfnerovi, citovala v pondělí německá média Erdoganova advokáta. Německá média citovala Ralfa Hoeckera, Erdoganova advokáta, jak říká, že turecký vůdce chce soudní zastavení kvůli Doepfnerově podpoře básni předčítané v březnu komikem Janem Boehmermannem v německé veřejné televizi. V této básni Boehmermann naznačuje, že Erdogan mlátí holky, sleduje dětskou pornografii a účastní se bestialit.


V otevřeném dopise vydaném v dubnu německými novinami Welt am Sonntag vyjádřil Doepfner solidaritu s Boehmermannem, když říkal, že se nad tou básničkou hlasitě chechtal a „z celého srdce“ podporuje, co ten komik řekl.

Ani Hoeckerova právní firma, ani Erdoganova kancelář nebyly bezprostředně k dispozici, aby to, když se jich Reuters ptala, komentovaly.

Mluvčí Springer řekla: „Nemáme o tom ještě vůbec žádné informace. Je důležité uvést, že pan Doepfner chtěl ve svém otevřeném dopise hájit svobodu umění a satiry – a že to bylo důvodem jeho dopisu.“

Hoeckerova právní firma vydala v pondělí na své webové stránce prohlášení pravící, že už se jí podařilo dosáhnout předběžného soudního opatření proti německému řediteli a producentovi Uwe Bollovi, který v on-line vystaveném videu hájil Boehrmermanovu báseň a řekl, že Erdogana by měli zastřelit.

„Je to jak hromadné znásilnění: Když jeden začne, všichni se vynořují z křoví a přidávají se,“ řekl v prohlášení Ralf Hoecker.