Bášar Asad minulý týden oslavil jedno z nejvýznamnějších vojenských vítězství (přinejmenším z historické perspektivy) v historii kampaně jeho vlády proti opozičním skupinám bojujícím o kontrolu nad Sýrií. Asadova armáda s pomocí Ruska a Hezbollahu osvobodila od Islamistického státu pradávné město Palmyra. Palmyra je světovým kulturním dědictvím UNESCO a během posledních asi devíti měsíců ISIS na základě toho, že jde o pohanské monumenty, poničila spoustu neocenitelných artefaktů.


Netřeba říkat, že je lepší, když to město kontroluje Asad než ISIS. Dokonce i US ministerstvo zahraničí to bylo (s mručením) nuceno přiznat.

Ale ve washingtonské zdráhavosti s oslavami osvobození Palmyry se odráží rostoucí obavy, že Asad, Hezbollah a další Íránem podporované šiítské milice se teď chystají pochodovat na Deir ez-Zor a pak na Raqqa.

S tím, jak je „umírněná“ opozice na západě rozbitá by vítězství na východě znamenalo, že Asad dobyl celou zemi. Tím jasně vzniká otázka, co bude dál. Je dost těžké svrhnout někoho, kdo právě rozdrtil poslední připomínky opozice. Ale ani tak nemůžete očekávat, že by se Washington, Rijád, Doha a Ankara je tak vzdaly snah o svržení alawitské vlády, proto nás vůbec nepřekvapuje, když v Londýně sídlící al-Hayat hlásil, že US se s Ruskem dohodly na plánu, podle nějž Asad uprchne a dostane azyl v zatím nejmenované zemi, jakmile nastane čas pro politickou transformaci.

Tuto zprávu ale ve čtvrtek Kreml popřel. „Al-Hayat publikoval informaci, která neodpovídá realitě,“ řekl Dimitrij Peskov v telefonátu s žurnalisty.

„Al-Hayat referoval, že US ministr zahraničí John Kerry řekl několika arabským zemím, že Rusko s US dosáhly porozumění o budoucnosti syrského mírového procesu včetně Asadova odchodu do jiné země nespecifikovaného umístění,“ píše Reuters opakující tuto historku. „Rusko se dost výhodně liší o jiných zemí, protože nediskutuje o záležitostech sebeurčení třetích zemí ani přes diplomatické ani přes jiné kanály,“ dodal Peskov během toho, co obnášelo zásah do černého zesměšňující washingtonský intervencionismus ve středovýchodní zahraniční politice.

Asad za svou stranu říká, že je připraven na předčasné volby – podle toho, „jaká bude vůle lidu,“ samozřejmě. Toto řekl Sputniku v interview publikovaném tento týden:

„To závisí na postoji Syrského lidu, zda bude lidová vůle uspořádat předčasné presidentské volby. Pokud taková vůle bude, já s tím nemám problém. Je přirozené reagoval na vůli lidu, a ne na vůli určitých opozičních sil. Tato záležitost se týká každého syrského občana, protože presidenta volí každý občan.