Washington, který v čím dál chabější snaze Moskvu izolovat a podvrátit její stabilitu proti Rusku zavedl rozsáhlé sankce, se tím sám ocitl v pokořující situaci a couvá z nich, když ruší zákazy na ruské raketové motory RD-180. A i když to Washington dělá, tak americká média stejně dále Rusko líčí jako zlosyna, ač se samy USA cítí nuceny kupovat rakety od tohoto národa, o kterém tvrdí, že provedl invazi na Krym, že živí „hybridní válku“ na východní Ukrajině, a že bombarduje USA podporované „rebely“ v Sýrii. Stojí zato připomenout, že ruské raketové motory RD-180 představují s ničím nesrovnatelnou výkonnost, jaké se americké firmy teprve budou muset vyrovnat, a ty boudou vynášet na zemskou orbitu užitečné náklady pro ministerstvo obrany.


Popular Science ve svém článku, „Kongres přikračuje ke zrušení zákazu ruských raketových motorů,“ tvrdí:

[quote align="center" color="#999999"]

Po ruské invazi na Krym, Kongres zatratil ruské raketové motory. Avšak jeho zákaz používání těchto raket pro vynášení vojenských užitečných nákladů do kosmu byl asi poněkud uspěchaný. Nový Kongresem schválený zákon našel způsob, jak tento zákon anulovat.

United Launch Alliance (ULA), společný podnik Boeing a Lockheed Martin, který byl dlouhodobě hlavním dodavatelem pro vynášení nákladů ministerstva obrany do kosmu, spoléhá na Rusy vyráběné RD-180. ULA nedávno odmítla nabídky na kontrakt vynesení do kosmu kvůli svým omezeným dodávkám raketových motorů a Pentagon je z toho nešťastný. Ač ULA vyvíjí nový motor BE-4, potrvá jí ještě roky, než se s ním dostane na odpalovací rampu. To, o čem se bavíme, je konec konců raketová věda.[/quote]

Rusko sice žádnou „invazi“ na Krym nepodniklo, Popular Science má ale pravdu, když poukazuje, že náhradě za ruské RD-180 vyráběné ULA potrvá ještě roky, než se stane realitou.

Popular Science rovněž naráží na další důvod, který by mohl být za zrušením sankcí na ruské rakety:

[quote align="center" color="#999999"]

ULA měla dlouho monopol na vynášení vojenských nákladů. Také SpaceX dostal nedávno povolení používat svých raket Falcon 9 k vynášení vojenských nákladů dost blízko době, kdy ULA vypadla kvůli tomuto zákazu. Když je ten zákaz zrušen, tak to znamená, že ULA a SpaceX se účastní první soutěže o vynesení vojenského nákladu od roku 2006 – a to by se mohlo promítnout do úspor pro americkou vládu. [/quote]

[quote align="center" color="#999999"]