Svatou válku arizonského senátora Johna McCaina za očistu US kosmického průmyslu od ruských raketových motorů do roku 2019 by mohlo zhatit proradné ustanovení umístěné do zákonné předlohy o nadcházejícím obranném rozpočtu. McCain byl už od vypuknutí násilností na Ukrajině vůdčí postavou za legislativou vynucující rychlé omezování motorů RD-180, které poháněly rakety Atlas V používané u většiny US kosmických letů posledních dvou desetiletí.


Vůdčí kontraktor dodávající kosmické rakety United Launch Alliance (ULA) ve spoluvlastnictví Boeingu a Lockheed Martin říká, že vyvíjí plně americkou raketu Vulcan, tj. přiohnutou verzi Atlasu s novým motorem. Ale dokud ta nevzletí, tak trvají na tom, že potřebují zajištění 14 motorů RD-180, které si už od ruského Eněrgomaše objednali.

Přesný počet motorů, které bude ULA smět použít, je jádrem sporu za scénou, o nějž probíhá bitva v Kongresu. Sněmovní verze zákonné předlohy o obranných výdajích na rok 2016 říká všech 14, zatímco Senát trvá na tom, aby se jich použilo jen devět, a McCain tvrdí, že to číslo by mělo být ještě nižší.

Ale jedna skupina Republikánů dala ULA do rukou páku ustanovením v předloze zákona, které McCain prohlašuje za „nehorázné“. Část 8045 říká, že jakékoliv výběrové řízení pro kosmický start ve fiskálním roce 2016 musí dostat nabídky od dvou dodavatelů, a pokud by jich bylo méně, je výběrové řízení neplatné.

Jelikož v US existují pouze dvě společnosti s licencí na kosmické starty – ta druhá je Space X Elona Muska – tak to dává ULA možnost sabotovat jakýkoliv tendr tvrzením, že nemá v důsledku restrikcí Kongresu žádné motory.

McCain za to svaluje vinu na alabamského senátora Richarda Shelbyho a jeho skupinu pro-ULA – a tudíž zástupně „pro-Putinovských“ Republikánů.

„Proč by si zatraceně měl někdo myslet, že bychom měli chtít pokračovat v závislosti na ruských raketových motorech, od nichž se táhne stopa až ke zkorumpované mafii kolem Vladimira Putina?“ řekl McCain The Daily Beast. „Americký lid by měl těmto nákupčím položit otázku: Proč tak pečujete o kamarádíčky Vladimira Putina?“

[quote align="center" color="#999999"]