Od pádu Muammara Kaddáfího koncem roku 2011 se snaží moc v Libyi uchvátit různé milice s velice odlišnými politickými agendami. Volby v této zemi proběhly jak v roce 2012, tak 2014; avšak volební účast spadla ze 60% na 18%, a to převážně kvůli tomu, že jak islamistické strany, tak Kaddáfího loajalisté volby 2014 bojkotovali. Po letech nestability se v podstatě k moci dostala koalice nacionalistů známá jako ‚Majlis al-Nuwaab‘ (tj. Rada poslanců).


Avšak organizace zastřešující islamisty „Nový všeobecný národní kongres“ (převážně složený z libyjské pobočky Muslimského bratrstva) tuto nově zvolenou vládu vyhnal z Tripolisu a pak Libyjci zase zažili, jak jim zemi zachvátila všeobecná válka.

Mezitím se ve 3 klíčových městech vynořila Ansar al-Sharia (libyjská pobočka al-Kaiídy), tj. v Benghází, Ajbabiyah a Drerna, zatímco Islamistickému státu Iráku a Al-Shamu (ISIS) se podařilo rozšířit tu své bojovníky, kteří se vynořili jakoby odnikud, a ti tudíž uchvátili kontrolu jak nad Sirtou, tak nad Sabrathou.

Zmapujeme-li Libyi moderních dnů, tak je ta země rozdělena do 5 regionů:

[quote align="center" color="#999999"]

Červená: Současná libyjská vláda – Rada poslanců

Tato frakce uznaná většinou zemí jako libyjská legitimní vláda kontroluje zbytky Libyjské národní armáda spolu s milicemi loajálními k bloku Rady poslanců.

Bohužel ale kontroluje jen východní část Libye a nachází se v hořkém boji jak s islamisty z Ansar al-Shariah, tak i s Novým všeobecným národním kongresem.

Kdyby snad měli vydobýt kontrolu nad Libyí, museli by ze všeho nejdříve vykořenit Ansar al-Shariah z Benghází a Ajbabiyah a Derna.

Jakmile si zabezpečí tyto města, budou muset tlačit na západ, na hlavní město Tripolis; nicméně v současnosti si udržují kontrolu nad více než 50% území.

Chris Tomson | Al-Masdar News

 

Zelená: Nový všeobecný národní kongres – Libyjský úsvit

Nový všeobecný národní kongres (NGNC) je dost možná v Libyi nejpopulárnější stranou, avšak pro jeho nově zformovanou vládu v Tripolisu se mu nedostává mezinárodní podpory, když se jí zmocnil v roce 2014 pučem.

Bojovníci jeho milicí jsou všeobecně známi jako ‚Libyjský úsvit‘.

Největší hlas má v bloku NGNC Muslimské bratrstvo, které bylo po celá desetiletí předchozím libyjským režimem považováno za ilegální a vystaveno silným represím.

Aby Nový všeobecný národní kongres v této válce vybojoval vítězství, tak by si musel najít spojence a do bojů se pustit lišácky, k čemuž se mu dostává podpory přinejmenším od několika spřátelených zahraničních vlád.

Chris Tomson | Al-Masdar News

 

Žlutá: Ansar al-Shariah – Libyjská rada šúry

Tato libyjská pobočka al-Kaiídy, Ansar al-Shariah, získala mezinárodní proslulost v roce 2012 v Benghází útokem, který zabil US velvyslance J. Christophera Stevense a US ředitele Správy zahraničních informačních služeb Seana Smithe; tato salafistická skupina je aktivní už od libyjské rebelie proti Kaddáfímu na počátku roku 2011.

I přes silnou podzemní přítomnost kontroluje Ansar al-Shariah pouhé 3 oddělené enklávy ve východní Libyi, zvláště pak samotné Benghází.

Chris Tomson | Al-Masdar News

 

Purpurová: Milice tuaregských kmenů

Většinu nově otevřené hranice s Alžírskem kontrolují etnicky rozrůzněné kmenové milice Tuaregů.

Tento domorodý berberský lid není geneticky příbuzný a arabskými Libyjci ze severu. Kmeny Tuaregů zažívaly roky střetů s Libyjskou armádou za Kaddáfího, což je v podstatě přinutilo si zformovat svou vlastní armádu k odvetě proti tomu.

Tyto síly sjednocené pod vlajkou Tuaregů jsou převážně autonomní, ale udržují úzké vztahy s Novým všeobecným národním kongresem sídlícím v Tripolisu, přičemž pokračuje nepřátelství mezi kmeny Tuaregů a Radou poslanců sídlící v Tobruku a Benghází.

Tyto kmeny nemají v úmyslu se zmocnit celé Libye, nýbrž si jen ochránit zemi Tuaregů.


Chris Tomson | Al-Masdar News

 

Černá: Islamistický stát

Novým jevem v severovýchodní Africe a v jihozápadní Asii je vzestup tzv. „Islamistického státu“. Bojovníci loajální ke kalifátu IS se v Libyi objevili poprvé v listopadu 2014.

I přes zprávy, že je to jinak, panuje domněnka, že bojovníci ISIS se vynořili mezi dezertéry islamistického NGNC, kteří se přidali k ještě více skalní interpretaci islámu.

To vysvětluje i skutečnost, že ISIS se podařilo uchvátit kontrolu jak nad přístavním městem Sirta, tak i nad starodávným římským městem Sabratah – když obojí před tím kontrolovali islamisté z Nového všeobecného národního kongresu.

Strategicky to vypadá, že dlouhodobým plánem ISIS je celou Libyi začlenit do vše-islámského kalifátu, a to je v souladu s 5-letým plánem Abu Bakr al-Baghadadiho na dobytí jak Středního východu, tak Afriky.

Chris Tomson | Al-Masdar News [/quote]

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  globalresearch.ca

[quote align="center" color="#999999"]

Nové informace o demokracii ohrožujících experimentech elektrické stimulace mozku.

První tištěné periodikum na světě, které se nebojí zveřejnit výzkumy kryté státním tajemstvím, je právě v prodeji v Česku i na Slovensku.

2015 – LISTOPAD / MŮŽEME MÍT SUPERPOWER?

…[/quote]