Jeden z nejbohatších lidí Egypta, mediamagnát Naguib Sawiris je ochoten koupit ostrov, aby se tam mohly usídlit statisíce arabských uprchlíků, utíkající před válkou, násilím a vraždami. „Řecko nebo Itálie, prodejte mi nějaký ostrov, já vyhlásím jeho nezávislost, pozvu tam migranty a poskytnu jim pracovní místa, aby si postavili nový stát“, citují egyptská média jeho post v Twitteru. Podle slov Sawirise právě Řecko, které má značné finanční problémy, vlastní opuštěné, zanedbané, k prodeji vhodné ostrovy, kde by se mohli usadit uprchlíci, kteří byli nuceni opustit svou vlast.


„Žádnou logikou a rozumem není možné pochopit ponížení, se kterým se musí setkávat v Evropě, především v Maďarsku, kam běží, riskuje život, v naději na klidný a mírový život", řekl mediamagnát. „Ani jeden člověk, který má svědomí, se nemůže každý den dívat a číst o smrti migrantů a dále mlčet".

„Jsem ochoten koupit ostrov za své vlastní prostředky, vytyčit tam projekty na rozvoj a vytvořit pracovní místa pro mládež", vysvětlil miliardář. „Už jsme stavěli města v poušti, a dnes tam žijí desítky tisíc lidí". Sawiris se chystá představit svůj nápad premiérům Řecka a Itálii. Doufá, že dostane kladnou odpověď, jelikož iniciativa, jak je přesvědčen, „přinese užitek i těmto státům".

Naguib Sawiris stojí v čele rodinného holdingu Orascom, kam spadá telekomunikační, stavební a řada dalších korporací. Poté, co přišli k moci islamisté, rodina nejslavnějšího v zemi egyptského křesťana byla nucena opustit Egypt a na několik let se usídlit ve Francii. Klan se vrátil domů po svržení „Bratří muslimů" a uregulování daňového konfliktu cestou výplaty daní státu ve výši 1 miliardy dolarů. Byznysmen je přesvědčen, „že kdyby u moci zůstali dosud islamisté, Egypťany by čekal stejný úděl uprchlíků". 

Zdroj: sputniknews.com