Dnes jsou země Západu mimořádně znepokojeny pravděpodobnou porážkou v „informační válce“ s Ruskem, píše britský list The Guardian.  Autor článku zdůrazňuje, že Rusko si nevytklo za cíl rozšířit svou činností vlastní „mírnou sílu", snaží se pouze omezit možnosti Západu v oblasti konfrontace s ním. Na této cestě se Rusku podle tvrzení novináře podařilo dosáhnout významných úspěchů. Na pozadí agresívní protiruské rétoriky mnoha lídrů členských států NATO nejsou voliči v těchto zemích ochotni takovou politiku podporovat. Tyto protiklady mezi oficiálním postojem a míněním obyvatelstva jsou například nejvíce patrné v Německu.


Podle mínění The Guardian na tom mají částečně vinu hromadné sdělovací prostředky, které často raději šíří přesvědčivou lež nebo polopravdu, než zváženou a objektivní analýzu.

V současné době vytváří Evropská unie útvar pod názvem East StratCom Team, který bude zodpovědný za propagandu západních hodnot v zemích Evropské unie a na území „východních sousedů", včetně Ukrajiny, Běloruska, Moldávie a Ruska. Podle slov autora článku by měla podobná struktura postupovat ve své činnosti opatrněji, aby se nestala účastníkem rozsáhlé informační války.

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com