V dopoledních hodinách se v blízkosti budovy městského náborového úřadu začali shromažďovat lidé, kteří se postavili proti mobilizaci, která se konala v přítomném okamžiku. Byly to většinou ženy po odchodu do důchodu a předdůchodovém věku. Všechno to začalo u poplatků u vchodu, kde se ostře diskutovalo o situaci v Donbasu. Samozřejmě, že všechny řeči se týkaly mobilizace. Výsledkem je, že v blízkosti náborové kanceláře se shromáždilo asi 70 až 80 lidí.


V té době už náborový úřad již ve hlídala policie a armáda. Do davu šel komisař Kramatorska Andrej Vasilenko. Snažil se uklidnit publikum a vysvětlit jim některé nuance čtvrté vlny mobilizace. Ale udělat se mu to nepodařilo.

Kramatorský komisař se po dobu 15-20 minut snažil vést dialog se shromážděným publikem a odpovídat na otázky, ale jeho projev přerušovaly různé výkřiky. Takže nakonec se takový dialog s publikem nezdařil.

Andrej Vasilenko se snažil vysvětlit, že rekruti z Kramatorsku nebudou zasláni do oblasti tzv ATO, ale neuvěřili mu.

"Zatímco sedíte doma a spokojeně jíte, naši kluci bojují", – řekl Vasilenko.

Obyvatelé jej zahrnuli ostrými otázkami: "A u nás je válka? " a "s kým jsme ve válce?". Kramatorčané také vyzvali ukrajinskou armádu aby opustila oblast DLR: „Nechte Donbas na pokoji! Už jste jej úplně rozbili!".

"Chceme vidět děti vedoucích činitelů Kramatorsku v prvních řadách!" – Pokračovali obyvatelé.

Vasilenko nevadržel a křičel: "Vy jste pro Putina , jeďte do Ruska".

„A vy vypadněte do Ameriky“, – odpověděli mu obyvatelé Kramatorsku.

Nejaktivnější účastníci tvrdili, že jejich příbuzní již obdrželi předvolání. Někteří z účastníků uvedli, že jejich synové a manželé jsou násilím odváděni do armády, při dobývání se do domů večer a v nočních hodinách.