Pokud jste procházeli Twitterem za posledních 24 hodin, tak by se vám dalo prominout, kdybyste si začali myslet, že vůdce UKIP Nigel Farage dostal Nobelovu cenu za kvantovou fyziku, taková byla vlna masového odsuzování od levičáckých trollů kvůli ceně, kterou on opravdu od novin Times of London obdržel, tj. Brit roku. Jak aktivisté Konzervativní strany, tak levičáci okamžitě přišli se společně sdíleným memem, že plátek pana Murdocha cenu udělil „rasistovi“ (ano, tak ho pořád všichni takoví berou), a srovnávali to s někdejším udělením ceny Magazínu Time, když v roce 1938 dal muže roku Adolfu Hitlerovi.


To by mohlo být během krátké historie internetu nejrychlejším porušením Godwinova zákona, když si úplně pletou Time Magazine s novinami Times.

Ale ta cena mohla mít více společného s přiznáním viny těchto novin za to, že v posledních několika letech UKIP lakovaly na černo a démonizovaly, jak co se týče zálib jejích členů, tak její politiky. Tyto noviny pod správou mecenáše Konzervativní strany a výkonného šéfredaktora lorda Finkelsteina na UKIP nijak málo neútočily; a dokonce pár svých žurnalistů prohlašovaly za „investigativní reportéry“, i když to ve skutečnosti vypadalo, že jsou najati speciálně na vyvracení tvrzení UKIP a na vynalézání povídaček o ní.

Tady je pár důvodů, kvůli kterým by mohl Times chtít panu Faragovi tu cenu dát:

[quote align="center" color="#999999"]

1. Sice omluva, nikoliv však projev nadcházející změny

Komplex viny, který však neznamená, že Times před nadcházejícími všeobecnými volbami v květnu 2015 změní způsoby. Pořád je to nejvíce establišmentový list v Británii a jeho personál nepochybně pociťuje nějakou formu volání do zbraně k obraně westminsterské elity. Tak by to třeba mohlo být takhle: „Omlouváme se, Nigele. Za všechny nepříjemnosti, které nebyly vůbec žádnými zprávami. Ve skutečnosti tě ale máme docela rádi, a tak máš tady malý dárek k Vánocům. Připrav se ale na válku.“

2. Pokus o snížení ostražitosti UKIP

Pro žurnalisty Times je ze zjevných důvodů velice těžké se kontaktovat s mluvčími UKIP a získávat tak od nich další podklady pro další zprávy. Vypadá to, že nikdo další nemá tolika problémů, protože většina dalších zpravodajských kanálů, třeba Telegraph, hraje tu hru s otevřeným hledím. Když vás chtějí bodnout, bodnou vás zepředu. Zatímco Times vypadá jako posedlý neustálým opakováním záludnosti a hry pod rukou. A z tohoto důvodu jsou pisálci od Timesu teď u UKIP na ‚seznamu vyvrhelů‘ – se kterými se nemluví, kteří se nezvou, kteří se nekontaktují. Udělení této ceny panu Faragovi může být od Times cynickým pokusem sblížit se s jejich mluvčími, aby byli méně ostražití. To ale nebude fungovat.

3. Fígl k dosažení publicity

Pokud jste redaktorem Timesů a lámete si hlavu, jak by šlo sakra zvednout publicitu jedině placených novin, tak co uděláte? Dáte cenu někomu jako oběť rakoviny a výběrčí pro charitu Stephen Stutton? Nebo byste jí dali nějaké takové nejspornější britské politické postavě? Nad tím si netřeba lámat hlavu. Úplně všichni i jejich mámy si teď povídají o tom, kdo se včera stal Britem roku u Timesů, a to by dokonce mohlo povzbudit i pár z milionů voličů UKIP, aby si také opatřili předplatné.

3.1 Taktika lstivého ústupu s léčkou

Co se týče výše uvedeného, by tato strategie mohla být také následující: natáhnout určitým manévrem nějaké voliče spřízněné s UKIP, a pak je zbombardovat anti-UKIP povídačkami, až se bude schylovat k volbám. To může být docela chytré. Ale právě proto to asi motivem Timesů nebude.

4. Pan Murdoch dodal panu Faragovi na lesku

Jak už Breitbart London letos exkluzivně referoval, tak se v září pan Farage sešel s panem Murdochem v Manhattanu a je jasné, že si dobře rozuměli. Mohlo by být udělení Brita roku od Timesů způsobem, jakým pan Murdoch smekl před panem Faragem čepici? To je nepravděpodobné, zvláště uvážíme-li, jakou by to mohlo vyvolat mezi personálem Timesů konsternaci. Kdyby je ale jako zdůvodněním nakrmili výše uvedenou historkou 3.1, tak kdo ví, s čím by souhlasili? Pan Murdoch ovšem samozřejmě bude o 10 kroků napřed před svými zaměstnanci.

5. Starý dobrý žurnalismus přiznává, že UKIP v roce 2014 zvítězil

Mohla by to samozřejmě být i trocha staré dobré, teď už staromódní, žurnalistické integrity, která to podnítila, a třebas jsme cyničtí, když hledáme jiné důvody. Samozřejmě, že letos nebyl nedostatek fantastických úspěchů u vysoce profilovaných Britů, ale uvážíme-li vše, co se dá, včetně faktu, že Times na sebe sama pořád ještě hodně pohlíží jako na toho, kdo stanovuje politickou agendu Westminsteru, tak může volba Farage dávat smysl.

Počínaje vítězstvím v Evropských volbách, přes dvě velké dezerce k němu s vítězstvími v doplňkových volbách atd. už není žádných pochyb, že pan Farage překonal všechno a dotáhl to dál, než kdokoliv o této straně během roku 2014 předpokládal. Jmenovat ho Britem roku je dobře ospravedlněné a je to přiznání faktu o úspěchu dosaženém přes všechny útoky od Timesů a jeho přátel z establišmentu. Možná, že to byla odpověď ve stylu „dobře jste to zahrál, pane Farage… ale druhé kolo bude ještě tvrdší.“[/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: breitbart.com, reformy.cz