Matka zahynulé v katastrofě boeingu německé občanky podala žalobu proti Ukrajině. Obvinila ukrajinskou vládu z „vraždy nečinností“ a požádala o odškodnění ve výši jednoho milionu dolarů. Matka 23leté cestující z Německa, která zahynula v důsledku havárie malajsijského letadla u Doněcka, podala žalobu u Evropského soudu pro lidská práva. Žena považuje ukrajinskou vládu za vinnou ze smrti dcery. Stejné žaloby hodlá podat u tohoto soudu několik dalších německých občanů. Žaloba se zakládá na tom, že Ukrajina měla zablokovat na dobu válečných akcí vzdušný prostor na jihovýchodě.


Kyjev to ale neučinil, protože nechtěl přijít o poplatky za lety nad svým územím. Proto má Ukrajina nést odpovědnost za smrt 298 cestujících letadla, komentoval advokát a profesor práv Janis Jukša:

[quote align="center" color="#999999"]

Každý stát, který vydělává peníze na poskytnutí možnosti letů přes svůj vzdušný prostor, musí plně zajistit bezpečnost těchto letů. Na Ukrajině probíhaly válečné akce. Bez ohledu na vyšetření toho, co bylo příčinou havárie, střílelo se záměrně nebo náhodou, čím byl boeing sestřelen, existuje fakt: letadlo letělo přes ukrajinské území a bylo sestřeleno. A Ukrajina, která věděla o potenciálním nebezpečí, byla povinna zavřít své nebe, anebo poskytnout jinou, bezpečnou trasu letu. A proto nese Ukrajina odpovědnost za smrt lidí. Soud nejspíš uzná oprávněnost požadavků německých žalobců. [/quote]

Malajsijský boeing, který měl let z Amsterdamu do Kuala Lumpur, havaroval na východě Ukrajiny 17. července 2014. V této době se již tři měsíce konaly urputné srážky mezi donbaskou domobranou a ukrajinskými vojáky. Avšak mezinárodní tranzitní vzdušné koridory zůstaly beze změn. Pouze havárie letadla donutila Kyjev uzavřít své nebe. Ale nikoli hned: nejdřív došlo k obviněním na adresu domobranců a dokonce Ruska, konaly se telefonní rozhovory s USA, ale lety nad ukrajinským východem pokračovaly. Pouze po několika hodinách si Kyjev přece jen uvědomil nebezpečí, kterému vystavuje cestující, a uzavřel trasu.

V seznamu obětí leteckého neštěstí jsou také občané Nizozemí, Malajsie, Austrálie, Indonésie, Velké Británie, JAR, Belgie, Filipín, Kanady a Nového Zélandu. Vyšetřování tragédie řídí Holanďané. V předběžné zprávě stojí, že se „letadlo rozpadlo na kusy za letu v důsledku strukturních poškození způsobených vnějším vlivem početných vysoce energetických objektů.“ Avšak co to jsou za objekty, a kdy bude zveřejněna definitivní zpráva, nebylo dosud oznámeno.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru