Americký senior, který již přes 20 let nezištně daruje jídlo bezdomovcům a lidem v nouzi, za svou dobročinnost čelí vězení. Podle nového floridského zákona, který ve městě Fort Lauderdale zakazuje sdílení jídla na veřejnosti, mu nyní hrozí pokuta v hodnotě 500 dolarů a 60 dní ve vězení. Devadesátiletý senior Arnold Abbott skončil spolu se dvěma pastory z kostela Sanctuary Church uplynulou neděli v poutech poté, co v městském parku na pravidelné akci rozdával jídlo připravené v církevní kuchyni.


„J eden z policistů přišel a řekl, ať okamžtě pustím ten talíř. Jako kdybych v rukou držel zbraň. Rozdávám jídlo nejchudším lidem z chudých, nemají nic – ani střechu nad hlavou. Jak je můžete odmítnout?  ptá se senior, který se dobrovolnictví věnuje dlouhá léta.

Právě na pláži mu v roce 1999 město zakázalo krmit bezdomovce, a tak senior podal žalobu. Soud tehdy uznal, že zákaz je proti ústavě.

Nový zákon zakazující sdílení jídla na veřejnosti, který bude platit i v Seattlu, Los Angles, Phoenixu, Dallasu a Philadelphii, vstoupil v platnost uplynulý týden. Podle něj se skupiny lidí musí zdržovat minimálně 150 metrů od obytných bloků a stanoviště s jídlem jsou omezeny na maximálně jedno denně na jeden městský blok.