WikiLeaks obvinily australskou vládu, že veřejnosti nasazuje na oči klapky nejhorším umlčovacím řádem „kam paměť sahá“. Jde o mediální náhubkový řád pro australské mediální kanály, aby nereferovaly o mnohonárodní korupční kauze z důvodů národní bezpečnosti. Tato vynašečská organizace vydala podrobnosti k „bezprecedentnímu“ náhubokovému řádu vydanému ve středu australskou vládou. Vrcholný soudní příkaz vydaný Nejvyšším soudem státu Victoria zakazuje australským mediálním organizacím publikaci materiálů o případu multimilionové šmeliny zasahující vysoké činitele z Malajsie, Indonésie, Vietnamu a z Australské rezervní banky (RBA).


„Tento náhubkový zákon v podstatě zatemňuje největší případ korupce na vysoké úrovni v Austrálii a v regionu,“ uvedlo prohlášení vydané na webové stránce WikiLeaks.

Tento případ se týká poboček RBA Securency a Note Printing, které podplácely oficiální činitele, aby si zajistily lukrativní kontrakty na dodávky bankovek pro jejich vlády. Náhubkový řád byl vyhlášen poté, kdy bylo 19. června tajně obžalováno sedm vysokých ředitelů z poboček RBA.

Australská vláda tento příkaz ospravedlňuje jako, že je v zájmu národní bezpečnosti a prevence před „poškozením mezinárodních vztahů Austrálie.“ Zakladatel WikiLeaks Julian Assange však argumentuje, že takovýto akt „bezprecedentní cenzury“ je neospravedlnitelný .

„S takovýmto nařízením, nejhorším so paměť sahá, australská vláda nejenže dává náhubek australskému tisku, ale také nasazuje klapky na oči australské veřejnosti,“ řekl Assange v prohlášení na webové stránce WikiLeaks. Dále vyzval australskou ministryni zahraničí Julie Bishop, aby vysvětlila, „proč hrozí každému Australanovi vězením ve snaze zakrýt trapný korupční skandál se zapletením australské vlády.“

„Vyšetřování korupce spolu s tajnůstkářstvím náhubkového zákona kvůli důvodům ‚národní bezpečnosti‘ v jedné posteli jsou opravdu divná dvojka. Je ironií, že tímto Tony Abbott (ministerský předseda) zatáhl ty ‚nejhorší asijské móresy‘ do Austrálie,“ řekl Assange.

Právníci navrhli, že nejen mediální kanály by mohly být cílem náhubkového řádu, ale argumentují, že i uživatelé sociálních médií, kteří vystaví odkazy na prohlášení z WikiLeaks by mohli být vystaveni trestnímu stíhání. Mediální právník Peter Bartlett řekl listu Age, že použití hastagu WikiLeaks, sice toto nařízení neporušuje, ale jakákoliv zmínka o obsahu těchto prohlášení je už zakázaná.

Podle WikiLeaks takovýto poslední příkaz k plošnému útlaku byl vydán v roce 1995, aby se zamezilo vydání zpráv z australského zpravodajského kanálu Fairfax Media informujících o americko-australské operaci špehování čínské ambasády v Canbeře.

Zakladatel WikiLeaks Assange vázne na ekvádorské ambasádě v Londýně už déle než dva roky poté, co zde dostal politický azyl.

Policie UK je rozhodnutá tohoto vynašeče zatknout, pokud vystrčí nohu z budovy ambasády, a vyhovět požadavku na vydání ze Švédska, kde je hledaný kvůli výslechu ohledně údajného sexuálního útoku.

Assange věří, že jeho vydání by nakonec vedlo k jeho převozu do vazby v Americe, kde by byl souzen za vydání tisíců tajných amerických vládních svazků na webové stránce WikiLeaks.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: r t.com