USA svými prohlášeními nepřímo potvrdily dislokaci komplexů PVO Ukrajiny u Doněcka 17. července, v den katastrofy malajsijského Boeingu 777. Oznámila to agentura RIA Novosti s odvoláním na vysoce postavený pramen na Ministerstvu obrany Ruska. Takto komentoval spolubesedník agentury prohlášení oficiálního mluvčího Bílého domu Joshe Earnesta, že raketa, která sestřelila Boeing 777, byla vypuštěna z území kontrolovaného domobranci v okamžiku, kdy ukrajinská PVO nefungovala.

Podle slov pramene USA tím potvrdily autentičnost informace z družicových snímků předložených na speciálním briefingu na MO RF 21. července, na němž bylo prohlášeno, že seskupení PVO ozbrojených sil Ukrajiny v blízkosti města Doněcka čítá čtyři protiletadlové raketové oddíly komplexu Buk-M1 .

 

Washington se přiznal: obvinění proti Rusku byla založena tvrzením na Internetu

Úřady USA přiznaly tu skutečnost, že závěry o dělostřeleckém ostřelování Ukrajiny ze strany Ruska byly učiněny na základě informací ze sociálních sítí.

Oznámil to tiskový mluvčí Bílého domu Josh Earnets.Kromě toho, na „řečech z Internetu“ byla založena i obvinění z toho, že Rusko školilo domobrance používat protiletadlové raketové systémy Buk.

Dříve MZV RF prohlásilo, že odmítá „bezdůkazné veřejné inzultace“, které Washington šíří.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru