Jak přes víkend, došlo k překvapivé eskalaci proti-ruských sentimentů, i když ani ne tak v Evropě (zvláště po těch kamarádsky vyhlížejících fotkách zachycujících Merkelovou s Putinem na finále světového poháru), určitě ale v Británii, kde spoustě činitelů ruské delegace, co měli tento víkend navštívit Airshow v britském Farnborough, odmítli kvůli postoji Moskvy k Ukrajinské krizi britská víza. Citát britského ministerstva zahraničí, jak ho uvedla Itar-Tass:


[quote align="center" color="#999999"]

„V důsledku ruských akcí na Ukrajině nebylo žádnému zástupci ruské vlády uděleno pozvání vlády Jejího veličenstva na FIA (Farnborough International Airshow) 2014,“ řekl Itar-Tass mluvčí britského ministerstva zahraničí. Mluvčí rovněž řekl, že Londýn přistoupil k „jasným akcím“ na odstranění Ruska ze seznamu zemí přípustných pro nákupy britských letadel či jejich vybavení, „aby tak Rusy odradili od účasti“ na FIA 2014.[/quote]

Jak dále RT referovala, tuto událost mělo podle plánu navštívit sedmnáct členů delegace Rosoboronexport, státní zprostředkovatelské agentury pro ruské exporty a importy s obranou souvisejícího zboží. Avšak jen pěti z nich udělili britské vízum. Klíčovým vyjednavačům Rosoboronexportu včetně Sergeje Korněva, šéfa této delegace, víza zamítli.

Mezi lidmi, jimž odepřeli víza, byli převážně zástupci ruských státních korporací – kosmické agentury Roskosmos, letecké přepravní společnosti Rosaviacia, korporace inovativních technologií Rostěch, letecké společnosti Irkut, letecké společnosti Suchoj, obranného vývozce Rosoboronexportu a dalších. Celkem 74 ruských korporací a firem požádalo o účast na Airshow ve Farnborough.

Možná to byla odveta za úspěšný ruský prodej válečných letounů Iráku, i když se USA zdráhaly Malikiho, kdysi loutkové vládě, která se mezi tím obrátila proti svým Západním podporovatelům, poskytnout další podporu.

Před tím každopádně ruská ambasády v Británii podala nótu vyžadující od ministerstva zahraničí oficiální vysvětlení.

[quote align="center" color="#999999"]

„Ruské velvyslanectví ve Velké Británii lituje zrušení těchto návštěv hlavní části ruské delegace na mezinárodní leteckou výstavu Farnborough 2014 hostující v UK,“ uvádí se v nótě. Nespecifikovaný zdroj v ruské delegaci řekl tiskové agentuře RIA Novosti, že kvůli ruské absenci na FIA „bylo téměř zrušeno důležité vyjednávání o vojensko-technické spolupráci mezi Rosoboronexportem a zahraničními partnery naplánované na pondělí.“[/quote]

Dále dnes v prohlášení vystaveném na webové stránce ruského ministerstva zahraničí Rusko dodalo, že britské odmítnutí víz bylo „nepřívětivé“, a že očekávají oficiální vysvětlení situace. Rusko si rezervuje právo reagovat na jakýkoliv druh diplomacii se vymykajících postupu, tvrdí ministerstvo.

A nebyla to jen diplomacie, co dnes ráno rozčililo Kreml. Jak bylo ohlášeno přes noc, Rusko se zařeklo, že zareaguje na to, co údajně bylo ostřelováním ruského pohraničního postavení pocházející z Ukrajiny. Ruské noviny Kommersant ve skutečnosti hlásily s citací „neidentifikované osoby z Kremlu,“ že Rusko poté, co granát v ruském rostovském regionu zabil jednu osobu, uvažuje o „chirurgicky přesných odvetných úderech“.

Tato zpráva však byla rychle vyvrácena: Mediální zprávy z dneška, že Rusko plánuje údery na ukrajinské území, jsou „nesmyslné“ a nepravdivé, řekl telefonicky Dmitrij Peskov, mluvčí ruského presidenta Vladimira Putina. Dodal, že se neuvažuje o žádné operaci velkého rozsahu, jen o cílených útocích na pozice, které ostřelují Rusko.

Dále noviny Vedomosti referovaly, že Rusko na Ukrajinu nepošle vojska, ale mohlo by snad, kdyby bylo zase ostřelované, odpovědět palbou.

Bloomberg přes noc referoval, že Rusko s Německem volaly po obnovení rozhovorů o Ukrajinské krizi, spolu s tím, jak vláda presidenta Vladimira Putina odsoudila ostřelování svého území, po němž zůstal jeden člověk mrtvý.

[quote align="center" color="#999999"]

Putin a německá kancléřka Angela Merkel se během včerejší schůzky v Rio de Janeiro shodli, že mezinárodní zástupci by se měli sejít, jak nejdřív to bude možné, nejspíš přes videokonferenci, řekl Dmitrij Peskov, mluvčí ruského presidenta. Tzv. kontaktní skupina o Ukrajině by měla pracovat, aby zabezpečila přerušení palby a obnovu monitorování, řekl.

Střety mezi ukrajinskými vládními silami a pro-ruskými rebely na východě země se od odvolání přerušení palby 1. července presidentem Petrem Porošenkem zintenzivnily. Putin a Merkelová se sešli, jelikož Rusko varovalo před „nezvratnými důsledky“ poté, co ministerstvo zahraničí řeklo, že granát Ukrajinské armády zabil v jižním regionu Rostov jednu osobu. Ukrajina tvrdila, že její vojska na ruské území nestřílela, a že je připravena incident vyšetřovat.

„Oba vůdci se shodli, že situace na Ukrajině se bohužel zhoršuje,“ řekl po schůzce Putina s Merkelovou Peskov. Ruský vůdce vyjádřil své „extrémní obavy“ kvůli ukrajinským pokračujícím ofenzivním operacím a kvůli dnešní „tragédii“, řekl Peskov.[/quote]

Tohle kulminovalo během dneška, kdy Rusko možná realizovalo svou hrozbu, když ukrajinský ministr obrany Valerij Geltej řekl ukrajinskému presidentovi Petro Porošenkovi, že dnes byl sestřelen letoun An-26 zasažený „silnou zbraní, která byla nejspíš použita z území Ruské federace,“ uvádí prohlášení na presidentově webové stránce. Letoun byl sestřelen ve výšce 6 500 metrů. Nový ministr obrany řekl, že ho není možné zasáhnout v této výšce raketou země vzduch odpalovanou z ramene (z manapadu), neboli z člověkem přenosného systému protiletecké obrany, proto „bylo nejspíš použito výkonnější protiletecké rakety.“

Takže byla řada na Rusku, aby opět odpovědělo, s tím, že ministerstvo zahraničí zase jednou vystoupilo na pódium a řeklo, že EU by mělo použít svého vlivu ke stabilizaci Ukrajiny, rychlému zastavení palby, a k zastavení rozšířených evropských sankcí, jak hlásí Bloomberg. Sankce netlačí na vládu v Kyjevě, aby zahájila dialog. Vyhlášením sankcí na zástupce jihovýchodní Ukrajiny se členové EU „de facto identifikovali jako přívrženci vojenského řešení konfliktu na Ukrajině.“

Počkat, nebylo to snad jasné od začátku?

Bez ohledu na to všechno, je výše uvedené jasným signálem býčího trhu, a trh, který už dávno směřoval svou pozornost pryč od Ukrajiny nebo zájmu o tyto události, nad tím pokrčil rameny, neboť události na Ukrajině a kdekoliv jinde s něčím takovým se považují za lokálně zabezpečené: a kdyby snad ne, tak je tu na to vždy dost likvidity od centrální banky. V tomto okamžiku je jasně „zhoršování“ pouhým zase dalším klíčovým slovem pro ty algoritmy, co tlačí akcie do nových výšin všech dob.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com