Čím více se Západ pokouší Rusko „izolovat“ a dotlačit ho pryč od svých „základních hodnot“ a samozřejmě od amerického dolaru, tím více Rusko hledá bezpečí v systému nezaloženém na dolarech. Už jsme před tím popisovali, jak Putin spěchá s provázáním Ruska tuhými bilaterálními na komoditách založenými obchody jak s Čínou, tak s Indií, a teď je to zase Rusko, kdo oznámil, že bude usilovat o vlastní „národní systém platebních vyrovnání“, když došlo minulý týden k překvapivému a jakoukoliv autorizaci postrádajícímu zastavení služeb jak Visa, tak MasterCard, o čemž Vladimir Putin dnes řekl, že to „podnítí snížení ekonomické závislosti na Západě.“


Putin, citovaný AFP, poznamenal, že Rusko agresivně hledá jak osekat svou závislost na Západě ve vyrovnávání plateb: „V zemích jako Japonsko a Čína tyhle systémy fungují, a fungují velice dobře,“ řekl Putin zákonodárcům v televizí přenášeném projevu.

„Původně začali jako výlučně národní systémy omezené na jejich vlastní trhy, jejich vlastní území, jejich vlastní obyvatelstvo, ale zrovna teď nabývají na popularitě… Proč bychom to neměli udělat i my? Určitě bychom to udělat měli a uděláme to,“ řekl s poznámkou, že Ruská centrální banka a vláda se na tuto záležitost podívají.

A jak všichni ví, že zatímco největším trumfem mezi kartami co má Rusko na Západ, je export energie, tak si lze odvodit, že Západ má na Rusko páku ve formě systému SWIFT, tedy „Celosvětové společnosti mezibankovní finanční telekomunikace“, čili zastřešujícího aparátu pro všechny mezibankovní transakce, které se odehrávají v petrodolarovém světě. Pokud ten den přijde, a až přijde, kdy se Rusko, anebo Čína, nebo Indie, nebo kterýkoliv BRIC nebo z dalších národů, které jsou už unavené hegemonií upadající US supervelmoci, rozhodne vytvořit svoji vlastní verzi Swiftu, tak budou všechny sázky na rezervní měnu minulého století ztraceny.

Mezi tím se budeme muset vyrovnat s Ruskem vytvářejícím svůj vlastní systém vyrovnání elektronických plateb. Více od AFP:

[quote align="center" color="#999999"]

Minulý týden Spojené státy postihly více než 20 ruských činitelů, včetně některých z Putinových nejbližších spojenců, sankcemi kvůli moskevskému záboru ukrajinského poloostrova Krym. Na černé listině se objevil i ústav popisovaný jako „banka pro kamarádíčky“ z ruských elit, tj. Bank Rossiya.

V důsledku těchto trestných opatření minulý týden zákazníci několika bank zažili zablokování použitelnosti kreditních karet Visa (NYSE: V- news) a MasteCard, což vyvolalo mezi oficiálními činiteli rozhovory o tom, že Rusko by si mohlo vytvořit svoji vlastní operační síť.

„Je velice mrzuté, že některé společnosti učinily rozhodnutí o určitých restrikcích,“ řekl Putin. „Myslím, že to jednoduše pro ně povede ke ztrátě určitých segmentů trhu, a to tentokrát dost ziskového trhu.“[/quote]

Na rozdíl od Obamy, jehož opakované omílání „nákladnosti“ pro Rusko, jakou by jim měla přinést anexe Krymu, z něj teď učinilo celosvětový terč posměchu, Putinovy hrozby nelze brát na lehkou váhu. Připomeňme: „Měli bychom chránit své zájmy, a to uděláme.“

Ale ne hned:

[quote align="center" color="#999999"]

Ministr financí Anton Siluanov ve středu řekl, že vláda zatím nemá žádné plány pohřbít Visa a MasterCard. „Současně ale začínáme věnovat více pozornosti vytvoření našeho vlastního systému vyrovnání plateb.“

Americký president Barack Obama pohrozil, že zaútočí na širší ruskou ekonomiku, pokud Moskva po záboru Krymu vstoupí na východ Ukrajiny.

Tento týden Washington a jeho partneři z klubu G8 vůdčích průmyslových zemí zrušili nadcházející summit v černomořském letovisku Soči ve snaze ještě více Rusko potrestat.

Putin tyto sankce ignoroval a trvá na tom, že Moskva povede nezávislou zahraniční politiku a nebude přijímat příkazy ze Západu.

Ratingové agentury Standard and Poor’s a Fitch minulý týden revidovaly ruský výhled na negativní ze stabilního s odkazem na přímé a očekávané dopady sankcí a vzrůstající izolace země. Někteří ruští činitelé tyhle revize zavrhli s tvrzením, že tento krok byl politicky motivovaný.

Ministr hospodářství Alexej Ulukajev ve čtvrtek varoval, že zemi hrozí letos pouze 0,6 procentní růst s tím, že lze očekávat, že únik kapitálu dosáhne $100 miliard.[/quote]

Problém ale je v tom, že pokud by Rusko vstoupilo do recese, tak by s sebou jednoduše strhlo ekonomiky těch dalších zemí, které závisí na bilaterálním obchodě s ním. Takových, jako je Německo. Takže zase, přesně tohle by mohl být letošní obětní beránek za zkrachovaný globální Keynesiánských model, u kterého je zapotřebí vysvětlit proč se – zase další rok – globální ekonomice nepovede vygenerovat ten vývoj podle vzoru soběstačného růstu tohoto modelu i přes ty bilionové injekce likvidity centrálních bank i těch $16 bilionů horkých peněz emitovaných z Číny.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com