Jak už bylo před tím ohlášeno, turecký premiér, kterého grilují v tom, co čím dál více vypadá na kariéru ukončující korupční a defraudační skandál (zatím není přesně ještě jasné, jak je do tohoto konkrétního nadcházejícího svržení vlády zapojená CIA), včera v noci hodiny poté, co se zapřísahal „zničit Twitter“, přístup na Twitter vážně zablokoval. Idiocii takovéto eskalace proti šíření informací ve věku internetu netřeba ani komentovat. No snad pro jednou. Tohle jsme říkali ve svém příspěvku dnes ráno: „Jelikož se Turecko určitě nezastaví jen u Twitteru, tak tu máme, co přijde dále: ‚Erdogan minulý týden řekl, že jeho země by rovněž mohla zablokovat Facebook a YouTube.‘“


Teď to vypadá, že přinejmenším polovina těchto hrozeb bude realizována, protože zrovna před chvílí Google oznámil, že před tím nahraná videa neodstraní, i s tím jedním, na němž Erdogan říká svému synovi, aby schoval před vyšetřovateli peníze ( to, které je vidět tady), a to, kde Erdogan požaduje, aby byl stažen z Googlu (zřejmě mu nedochází, že tím, kdyby se to udělalo, jednoduše zajistí, že tohle pak uvidí prostě všichni). To znamená, že během dnů, pokud ne hodin, Turecko nejspíš zablokuje Googlem vlastněné YouTube, pokud ne rovnou samotný Google.

Od WSJ:

[quote align="center" color="#999999"]

Google Inc. odmítl požadavek turecké vlády, aby odstranil videa na YouTube s domněnkami o vládní korupci, řekli lidé obeznámení s touto záležitostí, což je poslední projev odporu proti rozdrcení sociálních médií vedený tureckým ministerským předsedou Recep Tyyim Erdoganem.

Turecké úřady v posledních týdnech Google požádaly, aby zablokoval videa na tureckých webových stránkách na TouTube, řekli lidé obeznámení s touto záležitostí. Ale uprostřed národního skandálu kvůli domněnkám o korupci tomu Google odmítl vyhovět, protože si myslí, že tyto požadavky nejsou právně platné, dodali tito lidé.

Odmítnutí Googlu odstranit videa vyvolává obavy, že Turecko by mohlo přikročit k zablokování přístupu na YouTube uvnitř země poté, co ve čtvrtek v noci zablokovalo mikroblogovací službu Twitter Inc. Obě stránky hrají ústřední roli kolem domněnek o korupci uvnitř vlády pana Erdogana a pan Erdogan jim už veřejně vyhrožoval vypnutím.

Někteří lidé uvnitř Googlu mají obavy, že vypnutí YouTube by mohlo být na spadnutí poté, co došlo se shození Twitteru, říkají lidé obeznámení s touto záležitostí. „Cítíme bezprostřední hrozbu,“ řekl jeden z těchto lidí.[/quote]

Bohužel u Erdoganova nepříčetného režimu nejenže to je možné, nýbrž i vysoce pravděpodobné.

Člověk by se ale mohl divit, proč Google v tomto konkrétním případě nevyhověl, když tu máme nedávná odhalení, že hlavní internetové společnosti v rozporu se svým veřejným popíráním už roky spolupracovaly s NSA. Takže by pro tuto společnost, která přísahala, že „nebude zlem,“ zaprodání jejich principů a jejich etiky nebylo nic nového. Zvláště když si Google dost dobře uvědomuje, že nevyhovět vládním požadavkům znamená způsobit daleko větší pravděpodobnost svržení Erdoganova režimu, ať už násilně, nebo jinak.

Každopádně to už vypadá, že Erdoganovy dny jsou sečteny, ať už s Googlem nebo bez něj, když blokádu Twitteru odsoudila nejen opozice, ale i úřadující president.

Opoziční politici tento krok prohlásili za diktaturu. Turecký president Abdullah Gul, jehož role je převážně symbolická, rovněž proti tomuto vypnutí vystoupil, když použil Twitter, aby napsal, že „plošné uzavření platformy sociálních médií nelze schvalovat.“

Čili tato vláda už přešla do plně despotického módu, avšak takového, který by fungoval v 70. letech, avšak určitě ne ve věku okamžité informační výměny, kdy se další eskalace s uzamykáním internetových poskytovatelů určitě budou stupňovat, dokud nakonec po informacích a zábavě žíznivá země neřekne dost.

Už se nemůžeme dočkat, kdy se dovíme, který konkrétní pro-Západní agent je naaranžovaný, aby zaujal Erdoganovo místo. Konec konců pamatujte: že ty katarské plynovody, které jsou bez Putina jen v paralelním vesmíru, ty by už mohly přepravovat zemní plyn přes Sýrii do Evropy, kdyby šly přes Turecko.

Přičemž člověka napadne – o co tu vlastně opravdu jde?

Co se týče Turecka, tureckému obyvatelstvu převážně odtrženému do všech těch Machiavellistických hrátek za scénou, bychom radili, aby si oblíbené YouTube klipy uložili: ty se zanedlouho ztratí nadobro.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com