Je tu nebezpečí plynoucí z dramatických, leč však marných hrozeb. President Obama a jeho administrativa vedla neskutečně svalnaté řeči, aby od určitých akcí odradila protivníky, jen aby z toho vycouvala, když jejich varování nezastraší. Neokoni podléhají takovému nemoudrému zlozvyku, při němž se pokouší administrativu chytit do pasti její vlastní rétoriky, aby plnila své nejdivočejší hrozby. Pro administrativu je to tedy cesta od neúspěchu k neúspěchu, ale z nějakého důvodu se jí stejně drží.


U Krymu Kerry pronášel hrozby „ohromné ceny“, kterou Rusko zaplatí, když se nepodvolí požadavku USA na uznání a usmíření s tou Ukrajinskou vládou, co přišla k moci USA podporovaným pučem. Obama varoval, že ruské akce na Ukrajině a Krymu „budou drahé.“

Krym nakonec už z Ukrajiny odešel a americké reakce má prozatím daleko k té inzerované. Je tu sice pár ruských zákonodárců, kteří jsou předmětem amerických sankcí, včetně, což je dost divné, Jeleny Mizuliny, která toho s Krymem a s Ukrajinou nemá moc společného, ale na washingtonském „seznamu nenáviděných“ se ocitla za koncipování neblaze proslulého zákona zakazujícího v Rusku homosexuální propagandu pro nezletilé. Takže možná dal Krym Washingtonu jen příležitost vyřídit si také staré účty.

Vypadá to, že administrativa, po „porážce“ na Krymu by mohla upřít zraky opětovně k Sýrii. V posledních 24 hodinách jsme spatřili příval aktivit naznačujících, že americká administrativa zdeptaná výsledkem z Krymu, by si mohla vybít frustraci na Sýrii, která už od amerického couvnutí od bombardování v létě jede jen na udržovacím hořáku.

Nový zvláštní vyslanec pro Sýrii jmenovaný jen před několika dny Daniel Rubenstein se do toho pustil zhurta. Naladil anti-Asadovskou rétoriku o několik oktáv výše a oznámil konkrétní kroky s návrhy, aby USA vstoupily do aktivnější fáze.

Např. dnes Rubenstein oznámil, že USA uzavřou veškerou syrskou diplomatickou aktivitu v USA.

Rubenstein řekl:

Uvážíme-li ukrutnosti, jichž se Asadův režim dopouští proti Syrskému lidu, rozhodli jsme se, že je nepřijatelné, aby diplomatické a konzulární operace ve Spojených státech prováděli lidé jmenovaní tímto režimem.

Spojené státy v důsledku toho syrskou vládu dnes informovaly, že okamžitě musí suspendovat operace své ambasády ve Washingtonu DC a svých honorárních konzulátů v Troyi v Michiganu a v Houstonu v Texasu.

V „ Tweetu“, který nás jen těžko ujistí, že v USA mají na starosti zahraniční politiku dospělí, si ministerstvo zahraničí dělá z rozhodnutí vykopat zbývající Syřany ze země jakési žertíky.

Je to chmurná připomínka mentality, která zplodila někdejší rozjařený komentář Hillary Clinton k zneužití a zavraždění Kaddáfího – „přišli jsme, viděli jsme, je po něm.“

Klip s Clintonovou ďábelsky se chechtající nad smrtí Kaddáfího: