Před pár dny jsme hlásili, že Ukrajina se rozhodla prohlásit ruskou „trumfovou kartu“ za blafování – tou by byla závislost všech ostatních na ruských dodávkách plynu – když drasticky v únoru omezila dovoz ruského plynu o 80%, čímž zjevně demonstrovala svou energetickou nezávislost na Putinovi. Nyní se Rusko rozhodlo dát Ukrajině poučení, když oznámilo, že zastavuje dodávky ropy do ukrajinské rafinerie v Oděse. Doufejme, že Ukrajina, jejíž rezervy zahraničních měn se propadly z $17,9 miliardy 1. února na $15 miliard teď, má alternativní prostředky k vlastnímu zásobování energiemi z benevolentních zdrojů, zvláště takových, které jsou ochotny této zemi poskytnout ropu výměnou za dobrou vůli.


Od Itar-Tass:

[quote align="center" color="#999999"]

Ruská ropná společnost LUKOIL zastavila dodávky ropy do rafinerie v Oděse na Ukrajině.

„Poslední tanker byl odeslán 29. prosince,“ řekl činitel společnosti ve středu 26. února.

Reportáže ukrajinských médií toho dne před tím uvedly, že policie zapečetila všechny tanky v rafinerii v Chersonu. Oilnews citoval očité svědky, jak říkají, že policie 25. února ráno zablokovala všechny východy z rafinerie v Oděse.

24. února ředitel rafinerie Valerij Čachejev podal rezignaci; i výkonný ředitel Sergej Kuzněcov a další vrcholní manažeři odkráčeli z kanceláří tohoto podniku.

Mediální zprávy rovněž uvedly, že rafinerie brzy zastaví provoz, protože už nedostává z terminálového centra Sintěz Oil žádnou ropu, ten totiž zastavil dodávky do tohoto podniku kvůli jeho zadlužení.

Rafinerie byla rovněž upozorněna na nadcházející ukončení dodávek elektrické energie od 27. února kvůli svým nesplaceným dluhům.

Žádné telefony v rafinerii v Oděse nikdo nebere. Činitelé Sintěz Oil řekli ITAR-TASS, že „nemají žádné informace.“[/quote]

Ukrajina by mohla získat nezávislost na Rusku. Člověka by ale zajímalo, jak moc se jim bude líbit nezávislost i na topení a energii.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com