Politologové uvažují, co bude po Soči. K ukončení olympiády se váží nejapokalyptičtější očekávání, od odstoupení vlády do dalšího "utahování šroubů". Tiskový mluvčí prezidenta Dmitrij Peskov musel vyvracet zvěsti, že po olympiádě bude odvolána vláda, nebo že bude devalvován rubl, případně že nastane hospodářská krize. O odvolání vlády řekl, že je to taková permanentní "zábava", devalvace rublu podle něho proběhla už před začátkem olympiády a pomalá krize je dávno zřetelná.


Přes toto vyjádření je možno řadu odvolání očekávat. Pokud ne hned po olympiádě, potom později po jejím skončení. V poslední době se hovoří o odchodu hlavního "železničáře" země Vladimira Jakunina. V červnu mu skončí smlouva a zásadní rozhodnutí je už přijato. Podle současné informační kampaně kolem něho lze předpokládat, že je již v blízkém prezidentově okruhu jeho konkurent.

Je známo, že z místa předsedy Gazpromu odchází ze zdravotních důvodů Alexej Miller. Na jeho místo má přijít German Gref (více o něm ZDE), ale proslýchá se, že by místo mohl zaujmout i Dmitrij Medveděv, ovšem o něm se hovoří i v souvislosti s Nejvyšším soudem, který se od podzimu loňského roku reformuje.

V každém případě se před několika dny začaly přijímat žádosti zájemců o místa soudců ve sjednoceném Nejvyšším soudu. Termín je do poloviny března a pro Medveděva to znamená, že do té doby musí učinit potřebné kroky. Pokud by se měla současná vláda brát jako regulační ventil pro záchyt sociálního napětí, potom není pro výměnu vlády právě vhodná doba. Zásadní růst nespokojenosti teprve přijde.

Bývalý premiér a uznávaný akademik Jevgenij Primakov vystoupil loni v prosinci s ostrou kritikou vlády Medveděva kvůli neoliberální politice, která je zcela v rozporu se zájmy země a směřováním prezidenta. Primakov vyzval k přímému odporu k politice neoliberálů, to jest k jakýmkoliv snahám vlády snížit úlohu státu v ekonomice. Možná už v Kremlu berou tuto výzvu v úvahu.

Putin je považován za člověka, který dokázal vést pravicovou hospodářskou politiku, zachovávaje přitom levicové požadavky většiny. Avšak logika "autoritářských tendencí" po jeho návratu do Kremlu vyžaduje odklon od liberalismu v řízení národní ekonomiky, neboť se objevuje stále větší podráždění u patriotů, které musí Kreml brát v úvahu především.

V tomto smyslu olympiáda, která je pro Kreml důležitá pro sebereprezentaci ve světě, se může stát hranicí nejen formální. Rozhodnutí budou možná ovlivněna emocemi. "Utažení šroubů" posledních dvou let bylo zřetelně vázáno na protesty konce roku 2011 a počátku roku 2012. Pokud Putinovi a jeho okruhu nedovolí zažít skutečný olympijský triumf a namísto toho potvrdí zahraniční pomluvy o četných nedodělcích v Soči (informační směr, kterým se ubírala zahraniční media), může to vyvolat nové zpřísnění režimu, novou tradiční vlnu, která bude schopna zcela dopadnout na pouliční demonstranty i Medveděvovu vládu.

Zdroj: utro.ruPřeklad: outsidermedia.cz