Italské hnutí Vidláků odporující zbídačování, které Itálii popsalo jako „zotročenou prachatými židovskými bankéři“, se dostalo pod palbu za „nestoudné připomínky historického období příznačného svou vražedností, násilností a odpíráním nejelementárnějších práv.“ Národní Židovská komunita v příspěvku do La Republica uvedla, že v poznámkách vůdců Vidláků se projevuje „hlubší zášť“ pramenící z „těch nejnásilnějších a nehrůznějších anti-semitských stereotypů.“ Přestože italské trhy akcií a obligací dosáhly vzepětí k několikaletému maximu, tak IB Times uvádí, že masové demonstrace stejně dále rozrušují ekonomiku této společnosti, jelikož přívrženci Vidláků požadují úplné odstranění vládnoucí politické třídy.

Od IB Times:

[quote align="center" color="#999999"]

Italské židovské komunity vrací úder mluvčímu proti zbídačování zaměřenému hnutí Vidláků, který Itálii popsal jako „zotročenou prachatými židovskými bankéři.

Mluvčí protestů Vidláků Anreaa Zunino, který pronesl anti-semitské komentáře, představuje tisíce demonstrantů, kteří se zmocnili ulic v obcích a městech po celé Itálii, aby projevili hněv nad zbídačujícími opatřeními.

Renzo Gattengna představující židovskou komunitu řekl, že ta slova byla pronesena „v deliriu.“

„Tato slova nestoudně připomínají historické období příznačné vražedností, násilností a odpíráním nejelementárnějších práv,“ řekl deníku La Republica.

Konspirační teorie týkající se Židů a bankovnictví bývaly za Nacionálního socialismu a nacismu populární.

Zunino už před tím tvrdil: „Chceme rezignaci vlády. Chceme suverenitu Itálie, která je nyní otrokem bankéřů, jako jsou Rothschildové: je divné, když je pět ze šesti nejbohatších lidí světa Židů.“

Hnutí Vidláků, která začalo u skupiny ztracenců z řad sicilských rolníků utrápených vzestupem daní a krácením státních příspěvků na zemědělství, se rozvinulo do celonárodního zastřešujícího uskupení i pro autodopravce, živnostníky, nezaměstnané, mizerně placené, pravicové extremisty a příznivce fotbalu.

Zunino cituje jako model pro svou roli kontroverzního maďarského premiéra Viktora Orbána, jehož vláda je obviněna z liknavosti při boji se vzrůstajícím anti-semitismem.

Gattenga ale řekl, že v komentářích vůdců Vidláků se projevuje „hlubší pocit zášti“ pramenící z „nejnásilnějších a nejhrůznějších anti-semitských stereotypů.“

Tisíce vidláckých demonstrantů brojilo proti váznoucí ekonomice této země a dožadovalo se úplného odstranění vládnoucí politické třídy, stejně jako volají i po krácení daní, nižších cenách paliv a po skoncování s eurem.

V pondělí uvrhly masové demonstrace některá italská města do chaosu s tím, že policie proti protestujícím použila slzný plyn, ti totiž házeli kameny a lahve na hlavní budovy italských finančáků.

Blokády silnic a demonstrace vsedě pokračují od Milána až k Bari na jihu.

Vlastníkům obchodů údajně demonstranti hrozili, aby buď zavřeli krámy a přidali se k protestujícím, nebo se dočkají násilí.[/quote]

Samozřejmě, že i my jsme diskutovali o vzestupu sociálních nepokojů a jejich vazbě na zbídačování už v minulosti, tohle ale asi spočívá v tom rozestupu mezi trhem a i bohatstvím těch nejvíce vydělávajících a mezi dřením bídy pracující třídy potýkající se s rekordní nezaměstnaností, a to v tomto okamžiku až takhle problémy v Itálii vyhrotilo.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com