Domácí partner žurnalisty Guardianu Glenna Greenwalda, který sepsal reportáže o utajených informací uniklých přes bývalého kontraktora Agentury národní bezpečnosti Edwarda Snowdena, byl během víkendu zadržen na letišti Heathrow a 9 hodin vyslýchán. Britské úřady zadržely Greenwaldova partnera Davida Mirandu během jeho cesty z Berlína do Brazílie. Držely ho na základě proti-teroristického zákona, což jim umožňuje kohokoliv zadržovat a vyslýchat z jakéhokoliv důvodu, aniž by musely založit případ.


Úřady rovněž Mirandovi „zkonfiskovaly“ notebooka, chytrý telefon, flashku, foťák a herní konzoli, hlásí Guardian . Glenn Greenwald dnes ráno potvrdil Business Insider, že mu tyhle věci, k nimž patří i „WiFi watch“, nevrátili.

Jednou z úvodních teorií o zadržení ve Twittersféře bylo to, že britské úřady zkouší Greenwalda šikanovat a otravovat, neboť ten zjevně v těchto dnech představuje pro vládní úřady libující si v tajnůstkářství pěkné soužení.

Dnes ráno však geo-politický expert Ian Bremmer z Eurasia Group naznačil, že motiv byl daleko závažnější. Bremmer si myslí, že USA a britské úřady nejspíš připravují na Glenna Greenwalda „obvinění“.

V odpovědích na otázky od Bursiness Insider Bremmer objasnil, že tato obvinění budou proti Greenwaldovi.

Pokud vlády USA a Británie stojí o opětovné získání veřejné podpory pro jejich dohledové a špehovací taktiky, tak by jim nejspíš šlo dobře poradit, aby neobtěžovali partnery žurnalistů, kteří referují o jejich aktivitách – nebo dokonce ty žurnalisty samotné – aniž by pro to měli velice jasný a veřejný důvod.

Takovéto chování nasbírá podporu pro ty, kteří jsou vnímáni jako dostatečně stateční, aby se postavili úřadům, a určitě si tím nezískají přízeň záležitosti celosvětového vládního dohledu, ač některé z nich pořád ještě u části veřejnosti mají dost podpory.

Zatím by ale obvinění žurnalisty mohlo být ještě větší katastrofou pro vztahy s veřejností.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: businessinsider.com