Ruský medvěd je silnější, než kdy byl. Bohužel, většina Američanů tomu stále nerozumí. V jejich představách je Rusko ještě stále „ta bývalá zkrachovalá supervelmoc“. Ano, když studená válka skončila, Rusko bylo ve velmi špatném stavu. Měl jsem šanci se o tom přesvědčit na vlastní oči na počátku 90. let, v té době ruská ekonomika představovala katastrofu. Ruská měna byla bezcenná, až jsem si dělal srandu, že bych mohl směnit 20 dolarovou bankovku a koupit celý Kremlin. Ale od té doby se Rusko vzchopilo. Poté, co se stal presidentem Vladimir Putin, ruská ekonomika začala velmi rychle růst. Dnes, je Rusko ekonomická mocnost požehnaná obrovským nerostným bohatstvím. Jejich dluh vůči HDP je velmi nízký, dokonce vykazují obchodní přebytek a mají druhou nejsilnejší armádu na planetě.


Každý kdo stále podceňuje Rusko, dělá obrovskou chybu. Ruský medvěd je zpět a to v lepší formě, než kdykoliv během studené války.

Přesvědčte se sami u následujících statistik.

#1 Rusko produkuje více ropy, než kdokoliv jiný na planetě. USA jsou až třetí.

#2 Rusko, je druhý největší vývozce ropy na světě, zatímco USA jsou nuceni dovážet více ropy něž kdokoliv jiný na planetě.

#3 Rusko vyprodukuje nejvíce zemního plynu, USA zaujímají druhé místo.

#4 Dnešní Evropa je z 34% zásobována ropou z Ruska.

#5 Poměr dluhu Spojených Států vůči HDP představuje 101%. V Rusku je to pouhých 8%.

#6 Obchodní deficit Spojených Států v loňském roce, dosahoval více než půl bilionu dolarů. Rusko trvale vykazuje značný obchodní přebytek.

#7 Nezaměstnanost v USA představuje 7,4%. V Rusku je to 5,4%.

#8 Od té doby, co se Vladimir Putin poprvé stal presidentem Ruska, ruská ekonomika rostla ve velmi rychlém tempu.

[quote align="center" color="#999999"]

Během Putinových 8 let v úřadu, ruská ekonomika zdvojnásobila svou HDP, průmysl vzrostl o 75%, investice o 125% a zemědělská výroba a stavitelství taktéž zaznamenaly značný růst. Reálné příjmy se zdvojnásobily a průměrná mzda se zvýšila osminásobně z 80$ na 640$. Objem spotřebitelských půjček se mezi roky 2000-2006 zvýšil 45x přičemž ve stejné době, střední třída zaznamenala růst z 8 na 55 milionů obyvatel. Počet lidí žijící pod hranicí chudoby se snížil z 30% v roce 2000 na 14% v roce 2008.[/quote]

#9 Podle agentury Bloomberg, Rusko během posledních deseti let navýšilo své zlaté rezervy o 570 tun zlata.

#10 Moskva je druhé nejdražší město na světě, na druhou stranu v USA najdete nejvíce nehostinné město na světě ( Newark, New Jersey).

#11 V Moskvě žije nejvíce miliardářů na světě.

#12 Moskevský systém metra zcela zastiňuje podzemní systémy v New Yorku a Washingtonu D.C.

#13 Spojené Státy mají nejsilnější armádu na planetě, ale Rusko je hned na druhém místě.

#14 Rusko představilo svojí novou „ téměř neslyšitelnou“ jadernou ponorku, která je o dost tišší, než jakákoliv obdoba na americké straně.

[quote align="center" color="#999999"]

Ponorka třídy Borey, poháněná jaderným reaktorem nové generace dosahuje ponoru více než 1,200 stop a pojme až 20 mezikontinentálních balistických střel(ICBM). Každá tato střela může nést až deset výměnných MIRV hlavic o síle 150 kilotun.[/quote]

#15 Zatímco Barack Obama snižuje jaderný arsenál USA, Vladimir Putin tvrdě pracuje na modernizaci ruských jaderných sil.

#16 Ruské raketové síly plánují více než 200 cvičení v druhé polovině roku 2013.

#17 Tehdy ještě ministerský předseda Vladimir Putin, zaplnil přední stránky novin po celém světě poté, co vylezl do kokpitu nové ruské stíhačky „ páté generace“ a prohlásil, že je mnohem lepší, než Americký F-22 Raptor.

#18 Podle odhadů, má dnes Rusko uvnitř USA více špionů, než tomu bylo během studené války.

Bohužel, pokaždé když napíšu článek o Rusku, setkám se se značným nepochopením ze strany čtenářů. Dočkám se prohlášení typu „studená válka skončila“ nebo „Rusko je náš přítel“, které poukazují na naprostý nedostatek porozumění současné geopolitické situaci.

Rusko vytrvale buduje silné zahraniční vztahy s Čínou, přičemž společně představují největší strategickou hrozbu pro Spojené Státy.

Jednoho dne, nám to dojde, doufejme však, že nebude příliš pozdě.

Michael Snyder

Překlad: Aleš Caisek

Zdroj:  theeconomiccollapse.com