Globální ohlasy Snowdenovy aféry nadále přináší následky poté, co přišly poslední zprávy ze čtyř latinsko-amerických zemí – Brasilie, Argentiny, Uruguaye a Venezuely – jež v pátek oznámily, že odvolají své velvyslance z těch zemí, které zablokovaly svůj vzdušný prostor bolivijskému Evo Moralesovi po falešných povídačkách, že odváží Snowdena, čímž ho donutily k nouzovému přistání v Rakousku. Tyto čtyři země řekly, že tento incident porušuje mezinárodní právo. V důsledku Obamových „neo-koloniálních“ praktik v Evropě, jak uruguayský ministr zahraničí Luis Amagro opovržlivě označil evropskou servilitu vůči pax America NSA, budou velvyslanci Mercosur ve Španělsku, Francii, Itálii a Portugalsku staženi ke konzultacím.


Rozhodnutí zaujmout toto stanovisko bylo učiněno během summitu obchodního bloku Mercosur.

[quote align="center" color="#999999"]

„Vášnivě odmítáme zachycování telekomunikací a špionážní akce v našich zemích, jelikož toto zakládá skutkovou podstatu porušení lidských práv a práva našich občanů na soukromí a informace,“ uvedli vůdci Mercosur v závěrečném prohlášení z tohoto summitu.

„Toto je nepřijatelné chování, které porušuje naši suverenitu a poškozuje vztahy mezi národy.“

Tato jihoamerické skupina rovněž hájila právo na azyl poté, co Venezuela, Bolívie a Nicaragua nedávno nabídly Snowdenovi azyl.[/quote]

Je kuriózní, jak post-Snowdenovské schisma nadále rozděluje svět podle demarkační linie pro-US kontra pro-Čína: Latinská Amerika daleko více kvůli svému růstu závislá na čínských dovozních trzích NSA špionážní skandál i zacházení se Snowdenem zdrbala daleko hlasitěji než upadající Eurozóna, která je daleko více závislá na monetární štědrosti Fedu, aby si udržela svou soudržnost. Vůbec tudíž nepřekvapuje, že zatímco francouzský prezident Hollande na protest vydal vzdorovité prohlášení, což nakonec způsobilo odhalení v Le Monde ukazující přesně ty samé sady špehování i ve Francii samotné, tak Evropa převážně vzala Snowdenova odhalení potichu. Ví, že když prostě ten člun příliš rozkývou, tak by jim ta podpora Evropě s pomocí Fedu, Goldmana a US mohla vyklouznout.

Na druhou stranu Latinská Amerika, která daleko více spoléhá na dobrou vůli Číny, si nedělala moc velkou hlavu s odsouzením skandálu NSA, stejně jako s nabídkou azylu Snowdenovi, o který požádal, což je rozdíl od evropských zemí včetně Islandu, které jej všechny odmítly prohlásit za vynašeče zločinů NSA.

Když nic jiného Snowdenova odhalení před více než měsícem zacementovala ten nový bipolární svět: ten, v němž je upadající americké impérium kriticky důležité pro Evropský kontinent na pokraji kolapsu, když oba výlučně závisí na neustálém udržování mýtu Fedu o papírové rezervní měně, a tito jsou vytlačováni blokem sestávajícím z Číny, Ruska a Latinské Ameriky.

Více z pátečního prohlášení Mercosur od Al-Jazeery:

[quote align="center" color="#999999"]

Ministr zahraničí Uruguaye Luis Almagro řekl, že tyto čtyři země obchodního bloku Mercosur odvolají své vlastní velvyslance v zapojených evropských zemích na konzultace o tomto incidentu.

Tyto akce oněch čtyř evropských zemí byly „neopodstatněným, diskriminujícím a svévolným, flagrantně provedeným porušením toho, co je vnímáno jako mezinárodní zákon,“ řekl Almagro.

Řekl, že summit shledal, že Morales byl vystaven „neo-koloniálním praktikám.“

„Toto je neuvěřitelná, s přátelstvím se neslučující a nepřátelská akce, která porušuje lidská práva a zasahuje do svobody dopravy a pohybu i imunity, kterou požívá každá hlava státu,“ dospěli podle Almagra vůdci Mercosur k závěru.

Brazilská prezidentka Dilma Rousseff řekla, že evropské akce byly urážkou vůči každému z vůdců na tomto summitu, a tudíž vzývají latinskoamerické prezidenty ke „konkrétním a účinným akcím týkajícím se vlád nebo velvyslanců těchto zemí.“

Rousseff zmínil mediální zprávy založené na dokumentech US Agentury národní bezpečnosti (NSA) uniklé přes Snowdena, že Spojené státy špehovaly mnohé země celého světa včetně členů Mercosur Brasilie, Argentiny a Venezuely. [/quote]

A z BBC:

[quote align="center" color="#999999"]

Mercour v prohlášení uvedli: „Odsuzujeme jakoukoliv akci zaměřenou na podvracení práva zemí udělit a plně realizovat právo na azyl.“

Volali po „solidaritě s vládami Bolivie, Nicaraguy a Venezuely, které nabídly udělit azyl panu Edwardu Snowdenovi.“

Venezuelský prezident Nicolas Maduro řekl, že Mercosur bude rovněž požadovat „vysvětlení a veřejnou omluvu“ od Francie, Itálie, Španělska a Portugalska kvůli nucenému přistání tohoto letounu.

Bolivie, která je přidruženým člene Mercosur, předvolala už minulý týden velvyslance těchto čtyřech evropských zemí kvůli odklonění tohoto letounu, které nazvala aktem agrese. [/quote]

Samozřejmě, že kdyby bolivijský prezident Evo Morales ze země, která je třetím největším výrobcem kokainu po Kolumbii a Peru, chtěl ublížit těm, kdo činí skutečná rozhodnutí, tj. Wall Streetu, tak by mohl prostě spálit všechny domácí rostliny koky a zarazit produkci kokainu na příštích 6-12 měsíců. Hned poté, co znárodní všechny zbývající zahraniční doly v zemi, samozřejmě, (důl na rudy barevných kovů v San Cristobal vlastněný Sumitomo je třetím největším na světě s ~20MM uncí ročně, hned za ním peruánský důl Antamina).

Teprve potom bychom spatřili skutečnou paniku „rozvinutého světa“.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com