Situace na Kypru ukázala, jak nespolehlivé jsou vklady v západních bankách, říká Vladimir Putin. "Čím více tam ve svých bankách zahraniční vkladatele "štípáte", tím líp pro nás. Protože vkladatelé přijdou do našich finančních institucí," prohlásil Putin v rozhovoru pro německou televizní a rozhlasovou společnost ARD před návštěvou Německa. Ruský prezident přiznal, že dříve mnozí ruští vkladatelé převáděli své prostředky do takových zón, jako je Kypr, kvůli nespolehlivosti ruských bank. Ale v průběhu krize v roce 2008 Rusko upevnilo svůj finanční systém, zdůraznil Putin. "Proto ani jedna finanční instituce v zemi nezbankrotovala."


 

ROZHOVOR VLADIMIRA PUTINA PRO NĚMECKOU TELEVIZNÍ SPOLEČNOST ARD:

Rusko si "jednoznačně zvolilo demokracii" a nedokáže si představit jiný způsob rozvoje. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin. V předvečer pracovní návštěvy Německa, která se uskuteční 7.-8. dubna, poskytl rozsáhlý rozhovor německé televizní a rozhlasové společnosti ARD.

Vladimir Putin v rozhovoru připomněl, že na Evropskou unii připadá přibližně 50 procent ruské obchodní výměny. Německo je pro Rusko zároveň klíčový obchodní partner a významný investor.

[quote align="center" color="#999999"]

Naše vzájemná obchodní výměna dosahuje 74 miliard dolarů a zvyšuje se, nehledě na některé těžkosti. Za těmito čísly stojí pracovní místa, nejnovější technologie, které získávají obě strany. Německo je jedním z našich největších investorů (25 miliard dolarů akumulovaných investicí). Pouze v loňském roce růst dosáhl 7,2 miliard dolarů.[/quote]

Setkání Putina a Merkelové se uskuteční poprvé po schválení drakonických opatření bankovní regulace na Kypru. Ruský prezident označil metody konfiskace vkladů střadatelů, jako řešení problémů, které se jich netýkají, za absurdní.

V odpovědi na otázku, týkající se situace v Sýrii, Putin znovu zdůraznil, že Moskva podporovala a podporuje politickou regulaci. Bez různých ultimát.

[quote align="center" color="#999999"]

Už jsem to veřejně říkal a chci to říci i vám, aby vaši televizní diváci také znali naší pravou pozici. V čem spočívá? Nikoliv v tom, aby dnes odešel Asad, jak navrhují naši partneři, a zítra budeme řešit, co s tím budeme dělat a kam půjdeme. Nyní není jasné, jakým směrem se vydá Libye. Ona se už fakticky rozpadla na tři čísti. Nechceme, aby vznikla podobně složitá situace jako v Iráku, jako v Jemenu.[/quote]

Ruský prezident zdůraznil, že ti, kteří jsou znepokojeni nedávno schválenými ruskými zákony, regulující činnost nevládních organizací, si ve skutečnosti nepředstavují, co se děje. Jedná se o ty nevládní organizace, které jsou financovány ze zahraničí. Takových v Ruské federaci působí 654. Putin připomněl, že podobné zákony platí také ve Spojených státech. Kreml zde nic nevynalézal.

[quote align="center" color="#999999"]

Pouze čtyři měsíce poté, co jsme schválili tyto zákony, na účet těchto organizací bylo ze zahraničí převedeno 28 miliard 300 milionů rublů. Skoro miliarda dolarů! 855 milionů rublů prostřednictvím velvyslanectví. To jsou organizace, které se zabývají vnitropolitickou činností. Copak naše společnost nemá právo vědět, kdo i na co dostává peníze?[/quote]

Asi nejvíce překvapivá byla odpověď na osobní otázku, co by mohl ruský prezident dělat, až opustí státní funkci.

[quote align="center" color="#999999"]

Mám velmi rád právo, literaturu a velmi spoléhám na to, že se mi podaří, abych se tomu věnovat už bez konkrétní vazby na státní činnost. Možná se budu zabývat nějakými jinými záležitostmi – společenskými, sportovními a tak dále.[/quote]

Osmého dubna, následující den po jednání, Putin a Merkelové položí věnce k památníku sovětských vězňů koncentračního tábora v Ahlemu.

Zdroj:  czech.ruvr.ru