KLDR vyhlásila válečný stav proti Jižní Koreji a zavedla v zemi stanné právo, oznámila severokorejská informační agentura KCNA s odvolání na oficiální vládní vyjádření. Všechny otázky mezi oběma státy se budou od nynějška řešit „podle zákonů válečné doby“, praví se v dokumentu. Je příznačné, že Severní a Jižní Korea byly beztak ve válečném stavu, protože korejská válka z let 1950 až 1953 skončila podepsáním příměří, a nikoli mírové smlouvy.


[message\\\_box title="Omlouváme se za nesprávný překlad" color="red" show\\\_close="Yes/No"]

Vyhlášení KLDR války Jižní Koreje bylo následkem nesprávného překladu v masmédiích. V originálním textu prohlášení se praví, že bude Severní Korea jednat „podle zákonů válečné doby“ v případě provokací proti ní, které mohou vyústit v rozsáhlou válku.

V dokumentu se upřesňuje, že údery mohou být zasazeny po vojenských základnách USA v Tichém oceánu a v Jižní Koreji, a také po základnách jihokorejských ozbrojených sil a rezidenci prezidenta v Soulu.[/message\\\_box]

V KLDR se konají hromadné mítinky. Demonstranti skandují „Smrt americkým imperialistům!“ a „Je načase přejít od slov k činům!“.

Na mítincích se přijímají rezoluce na podporu plánu přípravy strategických raketových vojsk na zasazení úderu po vojenských základnách na kontinentálním území USA, a také na Guamu, Havaji a v Jižní Koreji. Účastníci mítinků vyjadřují rovněž solidaritu s rozhodnutím oficiálního Pchjongjangu vyhlásit válku Jižní Koreji.

Záminkou k těmto demarším byla společná cvičení USA a Jižní Koreje.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v pátek nařídil, aby byla raketová vojska uvedena do stavu pohotovosti a byla připravena na možný útok na kontinentální část USA a americké vojenské základny v Jižní Koreji a v Tichém oceánu.

Kim Čong-un podepsal tento rozkaz na poradě s vojenským vedením. Je to spojeno s tím, že USA použily neviditelné bombardéry B2 v průběhu společných cvičení s Jižní Koreou.

[quote align="center" color="#999999"]

"Budeme demonstrovat pevné rozhodnutí našich lidí a vojáků chránit naši suverenitu a důstojnost i prostřednictvím skutečné vojenské akce," varuje severokorejská vláda.[/quote]

Zdroj: czech.ruvr.ru