V Londýně ve věku 67 let zemřel hledaný ruský oligarcha Boris Berezovskij. Advokát Berezovského Alexandr Dobrovinskij píše, že měl oligarcha údajně spáchat sebevraždu. Britská policie vyšetřující okolnosti smrti Borise Berezovského v neděli prohlásila, že odborníci v jeho domě nenašli žádné stopy po chemických, biologických nebo radioaktivních látkách. Berezovskij opustil Rusko v roce 2000 hned poté, co se objevily informace o úmyslu vyšetřovacích orgánů oligarchu obvinit z krádeže státního majetku.


Boris Berezovskij je mrtev. Svůj život ukončila jedna z nejnejednoznačnějších osobností nejnovějších ruských dějin. „Šedý kardinál“, „kmotr Kremlu“, „politický dobrodruh“…Jakými jen tituly ho nečastoval tisk. Zůstane jeho jméno v dějinách?

Jak zdůraznil politolog Fjodor Lukjanov, díky politickému chaosu panujícímu v polovině 90. let minulého století se čas od času dostávali na povrch různí podvodníci, ten je ale zase později s lehkostí pohlcoval. Tomuto údělu se nepodařilo vyhnout ani Berezovskému:

– V určitém okamžiku se stal jedním z pěti nejvlivnějších lidí v zemi (Berezovskij byl zástupcem tajemníka bezpečnostní rady). A rozhodoval o mnohém. Ale stejně jako jakékoli přechodné období vytěsňuje ty, kdo ho vytvářeli, tak se i Berezovskij v následující etapě ocitl mimo hru a jeho úloha nesmírně rychle klesala. A zbyly jen skandály.

Podle mínění řady expertů se stala hlavním nástrojem jeho úspěchu „rodina“ – nejbližší okolí tehdejšího ruského prezidenta Borise Jelcina. S jeho odchodem se Štěstěna od Berezovského odvrátila. Už v listopadu roku 2000 ruská prokuratura oznámila, že hodlá podat na Berezovského trestní oznámení. A Berezovskij od té doby na ruské území nevkročil. Případ se smrtí důstojníka Federální bezpečnostní služby Alexandra Litviněnka, který uprchl do Británie, a ze které se Berezovskij snažil, možná že nikoli bez souhlasu britských úřadů, udělat představení o krvelačných a pomstychtivých čekistech, eliminoval. Není vyloučeno, že se i sám Boris Abramovič mohl stát obětí tohoto dobrodružství, předpokládá politolog Pavel Danilin:

– S přihlédnutím k tomu, že Londýnský soud uzavřel pro veřejnost podrobnosti spolupráce Alexandra Litviněnka s britskými zvláštními službami, nemůžeme vyloučit, že měly mimořádní zájem na tom, aby Berezovskij mlčel.

Současně mohlo být důvodem k smrti Berezovského i zoufalství. Proces s Romanem Abramovičem, v jehož průběhu přišel o mnoho milionů, a kromě toho i nároky jeho bývalé manželky, na jejich základě soud zablokoval jeho konta, to vše připravilo Berezovského o všechny páky vlivu a zpochybnilo jeho další pobyt v cizině. Podle slov tiskového tajemníka ruského prezidenta Dmitrije Peskova napsal dokonce Berezovskij Putinovi dopis s pokáním, ve kterém ho žádá o možnost vrátit se do Ruska:

– Před nějakým časem předal Berezovskij Putinovi dopis, který napsal osobně a ve kterém přiznal, že se dopustil mnoha chyb, žádal v něm Putina o odpuštění za tyto chyby a prosil ho rovněž o to, aby mu bylo umožněno vrátit se do vlasti.

Mínění ruského novináře Alexandra Chinštejna:

– To, co se stalo, je naprosto zákonitým ukončením posledních let jeho života. Člověk, jehož cílem byla nikoli tvorba, ale destrukce, pro kterého byli všichni, kdo ho obklopovali – lidé i jeho zem – pouhými předměty, s nimiž se dalo spekulovat a obohacovat se, předměty nějakých hrátek, tento člověk ukončil svou životní pouť daleko od své vlasti. Podle mne to není jen zákonité, ale i poučné.

Zdroj: czech.ruvr.ru