Super-rozměrní agresivní komáři s ‘dýkovitým’ sosákem se mají toto léto vyrojit na Floridě, čímž přinesou utrpení tisícům zdejším obyvatelům. To, co by se mohlo stát scénářem pro B-čkový hollywoodský film, komáři ze záplavové vody skoro 20x větší než jejich normální bratranci, mohou udeřit kterýkoliv den či noc, jejich vajíčka mohou zůstat spát i roky – a tito komáři by dokonce mohli odolávat i repelentům.


A to všechno díky nedávné bouři způsobující záplavu pobřežních oblastí tohoto slunného státu, čímž vydláždila cestu pro mega-rozměrné kousavce, aby mohli začít Floridu nazývat svým domovem. To jen, pokud jste si snad mysleli, že tím nejhorším s čím se budeme potýkat, budou pouzí geneticky modifikovaní komáři.

Skutečnou hrozbou, co se vynoří, je obrovský hmyz známý jako gallinippers, co přišel loni v létě s tropickou bouří Debbie odpovědnou za záplavy na mnoha částech Floridy, a ty gallinippers to tu mohlo vypustit. Gallinipper klade vejce do půdy blízko rybníků, potoků a dalších vodních ploch, které přetékají při velkých deštích. Ta vajíčka mohou zůstat roky vyschlá a spát, dokud nepřijde velká voda, a ta způsobí, že se vylíhnou.

A to je scénář, který vedl entomology, aby k místním obyvatelům vyslali poplašné hlášení o nejlepších způsobech, jak se letos v létě vyhnout jejich bolestivým kousancům, a to uprostřed obav, že mračnovitá hejna těchto gallinipperů by zase mohla udeřit.

O jejich přítomnosti letos v létě řekl Phil Kaufman, entomolog z University of Florida: „Nepřekvapilo by mě to, vzhledem k počtům, které jsme viděli loni. Když nás potká dešťový cyklus, můžeme to opět zažít.“

Tyto druhy známé jako Psorophora ciliata pochází z východní půlky Severní Ameriky a mají tělo půl palce dlouhé s černobílým barevným vzorem. A jejich samičky, co sají krev, jsou nesmírně agresivní a uštědřují hrozivá kousnutí.

[quote align="left" color="#999999"]

„Ty kousance fakt bolí, mohu to dosvědčit,“ říká Kaufman, docent na UF Institutu pro potravinářské a zemědělské vědy ( IFAS).[/quote]

Aby se tuto hrozbu pro obyvatele pomohlo omezit vytvořil Kaufmanův pokročilý student na katedře entomologie Ephraim Ragasa dokument „ Charakteristická stvoření“ na webové stránce. Kaufman říká, že gallinippers lze odehnat repelenty DEET, ale kvůli jejich velkým rozměrům mohou být k této sloučenině tolerantnější než malí komáři. O DEETu je rovněž známo, že představuje trochu nebezpečí pro prostředí a celkové biologické zdraví. Vědci jej dokonce nazvali ‚ toxickým dusítkem‘.

K ne-chemické prevenci patří nosit dlouhé kalhoty a dlouhé rukávy na tričku, když se vydáte do lesnatých oblastí, zvláště míst, kde se po průtržích mračen drží stojatá voda.

Jelikož gallinipper mají ve svém larvální stadiu ohromnou chuť sežrat larvy ostatních komárů, uvažovalo se o nich, že by mohli zredukovat populace ostatních otravných komárů. Ragasa ale dodal, že tohle je osudově úchylné myšlení, protože by to prostě vedlo k více gallinipperům: „Kdyby se jich tímto způsobem použilo k účelům biologické kontroly.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  naturalsociety.com