Computerový headset slibuje, že policistům a dalším službám nouzového zásahu poskytne schopnosti, jako měl Robocop. Zařízení Golden-i je podobné těm projekčním brýlím, které vyvíjí Google, a nabízí schopnost vidět skrze stěny díky infračervené technologii. Jsou ovladatelné hlasovými příkazy a pohyby hlavou a nositeli to možní přístup k podstatným informacím, aniž by musel použít rukou.


 

Policistka nesoucí computerový headset Golden-i, který by policistům mohl poskytnout informace a dokonce jim umožnit dívat se za zdi pomocí infračervených senzorů.

Aplikace Police Pro poskytuje headsetu infračervené a video připojení, což jim umožní sledovat podezřelé a vidět i mapu budovy, kde dělají šťáru.

Teton systém rovněž umí podezřelé identifikovat pomocí biometrie a skenovat poznávací značky aut prostým pohledem na ně.

[quote align="left" color="#999999"] Co umí policejní verze GOLDEN-i:

  • Identifikovat podezřelé pomocí rozpoznávání obličejů
  • Zachytit poplach od detektorů pohybu
  • Okamžitě skenovat poznávací značky
  • Monitorovat základní životní projevy
  • Vyvolat si plány pater v budovách a GPS souřadnice

[/quote]

 

Golden-i byl vyvinut americkou společností Kopin Corporation, ale softwarová řešení upravená na míru policii, požárníkům a zdravotníkům byla vytvořena v Nottinghamshire sídlící firmou Ikanos Consulting.

Předvedli to minulý měsíc na výstavě CES 2013 v Las Vegas, firma ale říká, že je zatím ‚příliš brzy‘ na stanovení ceny.

Letos se to má zkoušet a do prodeje by to mohlo jít ještě před projektem computerových brýlí Google Glass, což je daleko kompaktnější headset, se kterým chce tento vyhledávací gigant letos přijít.

Aplikace Police Pro poskytuje situační uvědomění v reálném čase v operačním poli, což policistům umožní záznam incidentů kvůli pozdější analýze a podívat se na video kanály od dalších Golden-i headsetů.

Tento systém může rovněž identifikovat podezřelé pomocí rozpoznávání tváří, zachycovat poplachy od pohybových senzorů, okamžitě skenovat poznávací značky, monitorovat základní vitální projevy a vyvolávat plány pater v budovách i souřadnice GPS.

Aplikace Firefighter Pro hasičům umožňuje vyvolávat si plány pater budov a souřadnice GPS, vidět skrze zdi pomocí infračervené technologie a monitorovat posádku a okolí, navigaci neznámým prostředím a poskytovat video streamy z místa.

Aplikace Paramedic Pro umožňuje první pomoci a záchranným zdravotníkům sdílet četná videa a datové kanály soukromou sítí, umožní okamžitě sdílet kritické informace mezi mnohočetnými zařízeními, vylepšit tvorbu rozhodnutí a bezpečnost.

Headsety Golden-i se chlubí GPS, kamerami a rozpoznáváním řeči spolu s maličkým displejem.

Jednotka se může pochlubit kamerou 14MP, kterou lze použít ke sběru důkazů a blouetooth a wifi ke komunikaci s policejními šéfy a dalšími uživateli systému.

Mohou se rovněž dostat ke zdravotním záznamům, živým videostreamům, vzájemně prodiskutovat možnosti s druhy a prohlédnout si mapu nebo použít GPS.

Z této technologie mohou mít prospěch i pracovníci kanceláří s aplikací Lifeboard vytvořenou Ikanos. Tento systém umožní zákaznickou úpravu 6 různých obrazovek, aby vyhovovaly osobním a pracovním preferencím a managementu času.

Jednota Golden-i obsahuje i 14-megapixelovou inerciálně stabilizovanou kameru s optickou infračervenou kamerou pro termické a noční vidění.

Přidat lze rovněž odpojitelnou kameru 1080 HD k záznamu nebo snímání v reálném čase.

Tato firma říká, že tento headset by mohl být rovněž užitečný i pracovníkům na stavbách, kde můžete snadno zaznamenat videa a poslat je kolegům v práci, co je třeba udělat.

Vylehčený headset půjde do prodeje koncem letošního roku – nejspíš v prodejích porazí i projekt Google Glass.

Zvolené zařízení Golden-i přijde už s nahranou sadou základních Gi-OS aplikací včetně E-mail Center, Ask Ziggy, Web Browserem a správcem souborů.

Platforma Golden-i se bude rozvíjet, aby, jakmile to vývojářská komunita dá dohromady, vyvinula zabudované hlasem kontrolované aplikace vylepšené reality pro Golden-i.

Hardware Golden-i a vývojářský kit pro software bude podle očekávání vydán v létě, zatímco spotřebitelská verze je určena až na konec roku.

Tato firma také říká, že tento headset by mohl být užitečný i v kanceláři, kde by lidem pomáhal s organizací dne.

base="http://admin.brightcove.com" name="flashObj" width="486" height="412" seamlesstabbing="false" type="application/x-shockwave-flash" swLiveConnect="true" pluginspage="http://www.macromedia.com/shockwave/download/index.cgi?P1\\\_Prod\\\_Version=ShockwaveFlash">

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: dailymail.co.uk