Ještě nedávno se filantrop a miliardář George Soros vyjadřoval, že eurokize může potopit celou Evropskou unii. Dnes věří, že evropská měna přežije. "Německo vždy udělá potřebné minimum k tomu, aby zachovalo společnou evropskou měnu," řekl Soros na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. Stále však tvrdí, že úsporná opatření v Evropě jsou kontraproduktivní, no věří, že euro bude i nadále posilovat (v současnosti je skoro na ročním maximu vůči dolaru).

Tlak Německa na úspory ve fiskální politice a na měnovou politiku znamená, že euro bude dál posilovat, protože ostatní země sledují expanzivnější politiku,“ řekl Soros podle agentury Bloomberg.

Podle Sorose však snahy oslabení vlastních domácích měn některých zemí mohou vést k měnovým válkám: „Měnové trhy byly v posledních několika letech značně stabilní … teď nám ale způsobují daleko větší ohňostroj,“ říká.

Soros ve svém projevu nemluvil o Evropě jen pozitivně. Podle něj stále existují důvody, díky kterým by se politická situace mohla zhoršit: „Nemyslím si, že Evropa může politicky fungovat v situaci, kdy existuje jediné centrum – jmenovitě Německo – a ostatní země jako Itálie a Španělsko jsou odsouzeny k věčnou podřazenost,“ řekl Soros.

Další články k tématu:

Zdroj: thedailybeast.com

]]>