Protestující Egypťané házeli benzinové bomby a zábavnou pyrotechniku na prezidentský palác v Káhiře během demonstrace proti prezidentovi Muhammadovi Mursímu. Proti několika desítkám protestujících, kteří se shromáždili před palácový zdmi navzdory deštivému počasí, použili bezpečnostní síly vodní děla. Zároveň hasili i malý požár, který způsobila zábavní pyrotechnika v prezidentské zahradě. Na zeď kolem palácového pozemku hodili demonstranti nejméně 15 benzínových bomb.

V Káhiře další stovky lidí pochodujících přes náměstí Tahrír skandovali heslo „Pryč s Muslimským bratrstvem“, ze kterého pochází islamistický prezident Mursí.

Po týdnu krvavých srážek, vyšli tisíce Egypťanů do ulic různých měst a žádali, aby islamista Mursí vytvořil vládu národní jednoty.

Největší pochod se konal ve městě Port Saíd, které zažilo nejhorší násilnosti, a účastníci žádali odplatu. Pochodující skandovali hesla „Lid chce pád režimu!“ a „Pryč s vládou nejvyššího vůdce!“, přičemž na mysli měli hnutí Muslimského bratrstva prezidenta Mursího. Někteří protestující požadovali svržení Mursího a skandovali „Odejdi! Odejdi!“

Dnešní protesty se shodují s prvním výročím fotbalového zápasu, během kterého bylo zabito 74 lidí. Protestující tvrdili, že tresty smrti byly politicky motivované. Egyptské ministerstvo informovalo, že dnes v Port Said podlehlo pět lidí zraněním, která utrpěli během předchozích srážek, a jeden člověk dnes přišel o život v Káhiře.

Nové úmrtí zvýšily počet obětí v celém Egyptě na 60, a to od začátku protestů z minulého týdne. Z násilí se navzájem obviňují islamisté a opozice.

Články k tématu:

Zdroj: rt.com

]]>