Situace v Egyptě se vyhrocuje. Pokračují tam hromadná vystoupení opozice proti režimu Muslimského bratrstva. Situace je natolik vážná, že prezident Mohammed Morsi zrušil plánovanou cestu do Etiopie. Dnes, 27. ledna, se měl zúčastnit summitu Africké unie. Kromě toho urychleně odvolal premiéra Hišáma Kandila ze švýcarského Davosu, kde se předseda vlády účastnil Světového ekonomického fóra. Mohammed Morsi svolal mimořádné zasedání Národní rady obrany Egypta. Členy tohoto orgánu při prezidentovi jsou všichni ministři silového bloku, ministr zahraničních věcí, armádní vedení provincií.

Národní rada obrany oznámila, že stát má právo vyhlásit výjimečný stav v oblastech zachvácených srážkami. V noci na neděli pokračovaly nepokoje v Káhiře, Suezu, Alexandrii a Port Saidu. Vyžádaly si už desítky obětí. Stovky lidí jsou zraněny. Mnozí byli zatčeni. Hnutí Muslimské bratrstvo upozornilo, že police a armáda mohou začít střílet do protestujících, jestliže jejich akce ohrozí důležité objekty infrastruktury.

27. ledna ráno obsadila egyptská armáda strategické pozice ve městě Ismailia. Je to centrum, které zajišťuje normální činnost Suezského průplavu. V Ismailii má sídlo administrativa Suezského průplavu a jeho hlavní služby. Před tím už byly tanky a obrněné vozy poslány do Suezu a Port Saidu – dvou měst na vstupu a výstupu z průplavu. V Port Saidu už zahynulo přes 30 lidí.

Hromadné nepokoje a zuřivé srážky s policií a armádou začaly v Egyptě v den oslav druhého výročí revoluce 25. ledna. Ta měla v roce 2011 za následek svržení režimu prezidenta Mubaraka. Hlavním protestujícím centrem se stalo stejně jako před dvěma lety káhirské náměstí Tahrir.

Požadavky nového povstání jsou všude stejné: vrátit egyptskou revoluci, kterou ukradlo Muslimské bratrstvo.

Egyptský prezident Mohammed Morsi nepřijímá tvrzení opozice o tom, že se jedná o lidové povstání proti novému faraonovi. Na svých stránkách na Twitteru a ve Facebooku vyzval Morsi obyvatele, aby respektovali zásady revolučních změn a své mínění vyjadřovali pokojnými prostředky. Prohlásil, že úřady budou bez zaváhání pronásledovat zločince a poženou je k odpovědnosti.

Ruští experti tvrdí, že zkouška pro Morsiho teprve začíná. Po revolučních otřesech stojí Egypt na pokraji ekonomického krachu, je přesvědčen ruský orientalista Leonid Isajev:

„V nejbližší budoucnosti se tato zem stane dlužníkem, protože Káhira bude nucena žádat o půjčky různé mezinárodní organizace a státy. Kromě toho Káhira ztratila svůj vliv na mezinárodní a regionální scéně. Za Husního Mubaraka to byl právě on, kdo určoval, jak se bude vyvíjet situace na Blízkém východě a v severní Africe. Teď Egypt nerozhoduje prakticky o ničem. A dá se tedy říct, že na všech směrech jedině ztrácí“.

Dnes je tato zem vlastně rozdělena na ty, kdo jsou pro Morsiho, a na ty, kdo jsou proti. Hlavní opoziční sdružení Fronta národní spásy požaduje vytvoření vlády národní spásy. Morsi dal na srozuměnou, že je ochoten zahájit dialog a jednání pouze s nezávislými politiky národního formátu.

Zdroj: czech.ruvr.ru

]]>