Kanceláře Muslimského bratrstva hoří, jelikož Egypt se obrací proti americkému loutkovému prezidentovi, z něhož se vyklubal “dočasný diktátor” Házení bot vyeskalovalo do zapalování budov, jelikož se demonstranti v Egyptě dostávají do potyček kvůli ‚převratu podobnému‘ rozhodnutí Muslimským bratrstvem podporovaného Mursiho činit rozhodnutí nadřazená soudnímu přezkoumání. Ta samozvaná všemocnost přišla poté, kdy se justice chystala zabránit nové ústavě od islamisty ovládaného panelu, který ji pro tuto zemi píše. Tento tzv. „puč proti legitimitě“ znovu vyvolal bolestné vzpomínky na to, jak opoziční vůdci (jako ElBaradei) volali po ‚dočasném diktátorovi‘ a „novém faraonovi“ – ten samý výraz býval ovšem výsměšně používán proti Mubarakovi, když býval u moci.

Jak uvádí Reuters, protestující a jejich obvinění jsou varovnou reminiscencí proti-Mubarakovskému spiknutí z roku 2011, kdy na proslulém náměstí Tahrir převládalo volání „lidí, co chtěli rozbít režim.“ Kanceláře Muslimského bratrstva jsou v důsledku tohoto dekretu v plamenech a USA (štědrý mecenáš egyptských vojsk) jsou „velice znepokojeny ohromnými možnými důsledky této deklarace pro lidská práva a vládu zákona v Egyptě.“ Ale jsou to vůdci protestujících, kdo možná provedli shrnutí situace nejlépe: „Tento dekret je v podstatě převratem proti státním institucím a vládě zákona, který nejspíš rozvrátí revoluci a přechod k demokracii, mám obavy, že Mursi bude jen další diktátor jako ten před ním.“

Podle Reuters:

Dekret egyptského prezidenta Mohameda Mursiho vynímá veškerá jeho rozhodnutí z právní napadnutelnosti, dokud nebude zvolen nový parlament, a vyvolal v pátek zuřivost jeho oponentů, kteří jej obvinili, že je novým Hosni Mubarakem a únoscem revoluce.

Na náměstí Tahrir v srdci proti-Mubarakovského povstání z roku 2011 se shromáždily tisíce vykřikujících protestujících požadujících Mursiho odchod a obviňujících ho z provedení „puče“. K násilným protestům došlo i v Alexandrii, Port Saidu a v Suezu.

Mursiho pomahači říkali, že prezidentův dekret byl jen urychlení protahující se transformace, které překážely právní překážky, ale Mursiho rivalové jej  rychle odsoudili jako nového autokratického faraona, který chce na Egypt uvalit svou islamistickou vizi.

„Mursi ‚dočasný‘ diktátor,“ byl titulek i v nezávislém deníku Al-Masry Al-Youm.

Mursi, islamista, jehož kořeny jsou v Muslimském bratrstvu, si rovněž udělil rozsáhlé pravomoci, jenž mu umožnili vyhodit nepopulárního generálního prokurátora a otevřít dveře k novému soudnímu projednání Mubaraka a jeho pomahačů.

Prezidentův dekret má za účel skončit to váznutí a postrčit Egypt, nejlidnatější arabský národ světa, k rychlejšímu postupu po cestě demokracie, řekl prezidentův mluvčí.

Prezidentský dekret říká, že jakýkoliv dekret, který vydá, dokud ještě nezasedá parlament, nemůže být zpochybněn, což je krok, který konsoliduje jeho moc, ale vypadá, že ještě více Egypt polarizuje s hrozbou dalších turbulencí v tomto národě představujícím srdce Arabského jara.

„Lidé chtějí tenhle režim rozbít,“ křičeli na Tahriru protestující v ozvěně jednoho z hesel, kterého se používalo při povstání, které donutilo odstoupit Mubaraka.

V Alexandrii severně od Káhiry protestující vyrabovali kancelář politické strany Bratrstva a na ulicích pálili knihy a židle odsud. Přívrženci Mursiho se střetli s oponenty na jiných místech ve městě, z čehož zůstalo 12 zraněných.

Budova strany byla rovněž napadena protestujícími vrhajícími kameny v Port Saidu a demonstranti v Suezu vrhali benzinové bomby, které zapálili transparenty před budovou strany.

„DALŠÍ DIKTÁTOR“

Tento dekret musí zákonitě dělat starosti Západním spojencům, zvláště Spojeným státům, štědrému mecenášovy Egyptské armády, které nadšeně Egypt vychvalovaly za jeho účast při čtvrtečním zprostředkování zastavení palby mezi Izraelci a Palestinci.

Západ může být znepokojen opatřeními, která např. podvrátí nezávislost justice. Ale jeden Západní diplomat řekl, že je příliš brzy na posouzení a jeho národ bude sledovat, jak se ten dekret bude v nadcházejících dnech uplatňovat.

„Jsme velice znepokojeni ohromnými možnými důsledky této deklarace pro lidská práva a vládu zákona v Egyptě,“ řekl ve Spojených národech v Ženevě Rupert Colville, mluvčí komisaře pro lidská práva OSN Navi Pillaye.

„Tento dekret je v podstatě puč proti státním institucím a vládě zákona, který pravděpodobně podvrátí revoluci a přechod k demokracii,“ řekl Mervart Ahmed, nezávislý aktivista protestující proti tomuto dekretu na Tahriru. „Mám obavy, že Mursi bude dalším diktátorem, jako ten před ním.“

Vůdčí liberální politik Mohamed ElBaradei, který se ve čtvrtek přidal k dalším politikům požadujícím stažení tohoto dekretu, napsal na svém účtu na Twitteru, že Mursi si „uzurpoval veškerou státní moc a jmenoval sám sebe faraónem.“

ZÁMĚR SKONCOVAT S NESTABILITOU

Shromáždění, co sestavuje ústavu, musí ještě dokončit svou práci. Mnozí liberálové, křesťané a další z něj odešli s obviněním islamistů, kteří v něm dominují, že ignorují jejich hlasy proti rozsahu, v jakém má být v novém státě zakotven islám.

Oponenti volají po tom, aby se toto shromáždění zrušilo a vytvořilo znovu. Mursiho dekret chrání to existující shromáždění a prodlužuje konečný termín ke koncipování tohoto dokumentu o dva měsíce, čímž se to posouvá na únor a dále to zdržuje nové parlamentní volby.

Prezidentův mluvčí vysvětlující důvody za těmito kroky řekl: „Znamená to ukončení období konstituční nestability, abychom se dostali do stavu se sepsanou ústavou a zvoleným prezidentem i parlamentem.“

„Bylo to sice chorobné, ale tohle není léčba,“ řekl Hassan Nafaa liberálně smýšlející profesor politických věd a aktivista na Káhirské univerzitě.

„Z reakce politických sil vidím, že postupujeme k větší polarizaci mezi islamistickou frontou na jedné straně a všemi ostatními na straně druhé. Tohle je nebezpečná situace,“ řekl s dodatkem, že by to mohlo vyvolat více potíží v ulicích.

Od té doby, kdy Mursi převzal úřad, byly ulice relativně tiché…

Noví vůdci armády jsou teď jmenováni Mursim a stáhli se z politiky. Ozbrojené síly však mají ohromný vliv prostřednictvím velkých obchodních zájmů a své bezpečnostní role. Ale, jak řekl jeden analytik, generálové už byli „neutralizováni“.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

]]>