Martin Indyk věří, že USA  nejspíš půjdou do války s Iránem v roce 2013; říká také, že izraelský požadavek, kdy trvají na tom, aby USA veřejně deklarovaly pro Irán „červenou čáru“ není „rozumným požadavkem“. Bývalý velvyslanec USA v Izraeli Martin Indyk předpovídá, že Spojené státy půjdou do války s Iránem počátkem roku 2013. „Mám obavy, že 2013 bude tím rokem, v němž budeme mít s Iránem vojenskou konfrontaci,“ řekl v interview s CBS v pořadu „Čelem k národu“. Během tohoto interview Indyk poukázal na to, že pro USA ještě nenastal čas, aby přistoupily k vojenským akcím. „Irán nemá jaderné zbraně. Ačkoliv je ještě čas, není moc času,“ řekl.

Indykovi poznámky přišly během diskuzí s experty na zahraniční politiku o posledních protestech na Středním východě a o veřejných prohlášeních Izraele, která tlačí na Spojené státy kvůli Iránu.

Co se týče té veřejné disputace mezi ministerským předsedou Benjaminem Netanyhu a prezidentem Barackem Obamou kvůli Iránu říká Indyk, že si nemyslí, že „tyto rozdíly mezi Netanyahu a Obamou jsou v tomto nějak veliké co se týče prezidentova závazku nedovolit Iránu získat jaderné zbraně.“

K tomu, že Izrael trvá na tom, aby Washington veřejně deklaroval „červenou čáru“, kterou Irán nesmí překročit, Indyk říká: „To není rozumný požadavek. Nápad, že by se veřejně předložila červená čára – v podstatě znamená vydat ultimátum – což je cosi, co by žádný prezident neudělal,“ řekl.

„Pokud jste si všimli, ani guvernér Mitt Romney nevytyčil červenou čáru; senátor McCain to taky neudělal. A v této záležitosti ani Netanyahu z hlediska vlastních akcí Izraele,“ dodal.

Richard Haas prezident Výboru pro zahraniční vztahy tohle Indykovo hodnocení kvitoval s tím, že vyjednávání s Iránem Iránce neodradilo, aby zastavili svůj jaderný program. Řekl, že Netanyahu usiloval o zvýšení tlaku i na veřejnosti, protože „nechtěl, aby se tyhle věci oddalovaly donekonečna.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: ynetnews.com

]]>