Náčelník US vojáků říká, že je nepravděpodobné, že by úder zničil jaderný program; Bílý dům: Okno pro iránskou diplomacii nebude otevřené “donekonečna”. Předseda US spojených náčelníků štábů Dempsey ve čtvrtek řekl, že nechce být “komplicem”, pokud se Izrael rozhodne k úderu proti iránskému jadernému programu, s vyjádřením hlediska, že předčasný útok by rozrušil mezinárodní tlak na Islámskou republiku, hlásí Guardian. Při rozhovoru s žurnalisty v Londýně, řekl Demsey, že útok by „jasně sice zbrzdil, nikoliv však zničil iránský jaderný program,“ dodal ale, že ta „mezinárodní koalice“ vyvíjející tlak na Irán „by se mohla v případě předčasného útoku rozpadnout.“

„Nechci u toho být komplicem, pokud se k tomu Izrael rozhodne,“ dodal.

Dempseyho komentář přichází spolu s prohlášením Bílého domu, že Irán měl jen omezené časové okno, aby zastavil své práce na atomu, a diplomatické možnosti, které jim nabídl Západní svět, nezůstanou otevřené „donekonečna“.

Zpráva OSN vydaná také tento den, ale o něco dříve, odhaluje, že Irán zdvojnásobil počet strojů na obohacování uranu, které má v podzemním bunkru, což ukazuje, že Teherán nadále vzdoruje Západnímu tlaku, aby přestal s pracemi v jaderné oblasti a hrozbami Izraeli.

„Důkladně studujeme podrobnosti této zprávy, ale obecně řečeno nepřekvapuje, že Irán nadále porušuje své závazky,“ řekl reportérům tiskový tajemník Bílého domu, když se ho ptali na čtvrtletní zprávu Mezinárodní agentury OSN pro atomovou energii (IAEA) o Iránu. „Jak ilustruje tato zpráva, jsme v pozici, kdy tento program bedlivě sledujeme,“ řekl.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: jpost.com

]]>