V mojí poradenské praxi stále slyším lidi stěžovat si na to, jak zřídkakdy v životě dosáhnu toho, co opravdu chtějí. Říkají, že když konečně dostanou odpověď na jejich přání či modlitbu, nedostane se jim očekávaného cíle. Opravdu frustrující! Výzkumy dokazují, že využíváme jenom 3% svých DNA pokynů. Vědci pak zbylých 97% nazývají jako “zbytečné DNA“. Ruští výzkumníci prohlašují, že způsob sestavování proteinových bází DNA (cytosin, guanin, adenin a tymin) je jako syntax v jazyku. Tento výzkum vedl k závěru, že vaše slova, ať už vyslovená nebo jenom myšlená, můžou ovlivnit vaše DNA. Toto téma se stále zkoumá v mnoha zemích.

Taky jste možná zaslechli, že “myšlenky jsou věci“. To proto, že mohou být elektromagneticky změřeny. Elektroencefalogram (EEG) měří mozkové vlny a určuje, zda je mozek v provozu. Věda a medicína tedy dokážou rozpoznat, že člověk stále žije, dokud jsou mozkové vlny aktivní.

Pomyslete tedy na to, co by se stalo, kdybyste byli schopni zpřístupnit alespoň část mozkové kapacity a výbavy DNA, které jinak nepoužíváte? Jaké schopnosti nebo jakou moc byste měli?

Já osobně používám analogii jak utvářet své vlastní tělo a zkušenosti pouze za pomoci myšlenek.

Zamyslete se nad tím takto:

Myšlenky jsou jako film.

Mozek je projektor.

Fyzická realita je pak obrazovka.

Pokud se vám váš “film“ nelíbí, vše co stačí udělat je změnit jej. Což vás bere zpět do vašich myšlenek.

Zní to jednoduše, že? Ale je to skutečně tak?

Jestliže máte podobné myšlení většinu vašeho života, možná že změnu omezeného způsobu myšlení shledáte jako výzvu. Abyste mysleli určitým způsobem, jste ovlivňováni celý svůj život – vašimi rodiči, školou, církví, přáteli a médii.

Například, když vám matka řekne, abyste si měnili ponožky každý den, v dospělosti se můžete cítit divně nebo dokonce i provinile, když neučiníte tak, jak jste byli vychováváni.

Jak tedy vaše myšlenky upravit?

Jedním způsobem, který zdá se, že funguje, je použít prohlášení. Ty tvoří pozitivní myšlenky, na které člověk neustále myslí, aby změnil nebo přepsal své základní myšlení. Někteří lidé si je raději zapisují, neboť samotný akt zapisování znovu a znovu fixuje tyto myšlenky ve vaší mysli.

Dbejte na to, ať jsou vaše prohlášení pozitivní a zní v přítomnosti. Například řekněme, že si chcete koupit nový dům. Použijte toto prohlášení:

„Nyní vlastním ten nejlepší možný dům pro mě.“ Nebo…

„Nyní mám dostatek prostředků, abych si mohl dovolit úžasný dům.“

Můžete si to vyložit po svém, ale následujte pravidla, aby vaše prohlášení byla vždy osobní, současná a s pozitivními slovy.

Také si zkuste vytvořit jakousi vizualizaci, kde vidíte velké hnědé X napříč všem negativním myšlenkám, které vás drží zpátky od dosáhnutí vašich cílů. Hned jak tyto myšlenky odstraníte, okamžitě je nahraďte novými prohlášeními.

Jiným způsobem jak učinit vaše sny skutečností je opět vizualizace. Tentokráte mozku jako již zmíněného projektoru. Odstraňte “film“, který běží, a místo něj si “pusťte“ ten, jenž obsahuje to, co chcete.

Nebo, představte si DVD přehrávač a vyměňte disky. Na novém DVD uvidíte cedulku s tím, co chcete vytvořit. Pak si to jednoduše pusťte ve vaší mysli.

Buďte tak kreativní, jak chcete. Představujte si cokoliv, co vám pomůže něčeho dosáhnout nebo něco změnit. Udělejte si z toho zábavu. Napište si seznam cílů a výsledků, které chcete uskutečnit. Budete určitě překvapeni, co jste mohli, avšak nikdy předtím nerealizovali!

Můžete si říct, že nejste schopni se koncentrovat nebo cokoliv vizualizovat. To je způsobené nejspíš stresem, prášky, únavou, zraněním nebo jen pomyšlením nad tím, že nemůžete. Ale pokud se můžete zasnít, můžete si i představovat.

Každý se totiž umí zasnít. Někteří víc než ostatní. I když často si to ani neuvědomíte. Vizualizace jednoduše znamená zaměření se na to, aby se vaše sny staly skutečností. Cvičením získáte pokroky, takže se snažte!

Líbí se vám “film o vašem životě“, který si přehráváte před vašima očima? Chcete něco změnit? Přepište scénář. Vy jste producent, režisér, editor a pouze vy hrajete všechny role.

Šťastné natáčení!

Stewart A. Swerdlow

]]>