Londýnská olympiáda rychle nabývá vzhledu a tónu spíše plnocenné spojené pozemní, námořní a vzdušné vojenské operace než mezinárodní sportovní události. S tím, jak stojí protiletecké rakety na střechách bytových bloků na sídlištích, bojové lodě Královského námořnictva jsou v pohotovosti a tryskové bitevníky Královského letectva spolu s helikoptérami hlídkují na obloze nad britským hlavním městem, přichází spíše pocit národa ve válce místo události bratrství mezi národy, který by měly tyto dávné Hry údajně ztělesňovat.

Hry začínají jen za necelé dva týdny. Poslední vývoj přinesl oznámení britského ministra obrany, že bylo vysláno dalších 3 500 vojáků, aby zajistili bezpečnost 30 míst konání hostujících sportovní události. To je navíc k 13 500 příslušníkům vojenského personálu, který byl už vyslán, aby chránil členy veřejnosti a sportovní týmy před rizikem teroristických útoků.

Britský generál sir Nick Parker, co dohlíží na tato bezpečnostní opatření, řekl, že jedním z opatření jsou plány, jak si poradit s událostí „typu 11.9“.

Celkové nasazení vojsk v Londýně a kolem něho představuje o 7 000 více vojáků, než je v současnosti v britských operacích v Afghánistánu.

Tato čísla jsou navíc k 10 000 dalších policistů navíc a divizi 10 000 soukromých bezpečnostních služeb. Provalilo se, že soukromá firma zabezpečující bezpečnostní služby G45, co má kontrakt na Olympiádu, by nemohla splnit požadavky na lidskou sílu, aby zajistila Hry, což urychlilo nedávné povolání dodatečných vojáků.

Militarizaci Olympiády neúmyslně vyzradil mluvčí Ministerstva obrany, když řekl: „Mnoho z lidí, se kterými se veřejnost setká na vstupních bodech do olympijských událostí teď budou členové ozbrojených sil ve službě.“

Boris Johnson svérázný starosta Londýna v prohlášení uvedl: „Starosta bere problémy olympijské bezpečnosti extrémně vážně a má během her k dispozici ty nejlepší a nejodvážnější muže a ženy ve službě na světě, což by mělo být zdrojem velkého uklidnění.“

Největší válečná loď Královského námořnictva HMS Ocean bude více na Temži u Greenwiche, neboť během této události zajistí logistické řídící středisko. Ta rovněž zajistí základnu pro vrtulníky Lynx obsazené snipery, aby zajistily 24 hodinové hlídky nad hlavním městem.

HMS Ocean

Na tuto ikonickou řeku, která se vine mezi Londýnskými historickými pozoruhodnostmi, je vyslána i Královská námořní pěchota hlídkující na člunech a nafukovacích loďkách.

I Královské letectvo bude hlídkovat na obloze nad hlavním městem s helikoptérami Puma a s tryskovými bitevníky Typhoon z RAF Norholt v Západním Londýně a z Ilfordu ve Východním Londýně.

Ale tím nejkontroverznějším vysláním vojsk se stala instalace baterií protileteckých raket na paneláky na sídlištích ve zchudlém, omšelém Východním konci (East End) Londýna. Obyvatelé byli nedávno poraženi v soudní bitvě, kterou chtěli zabránit, aby se jim tam instalovaly baterie Rapier SAM.

Helikoptéry Puma

Tryskové bitevníky Typhoon

Baterie Rapier SAM se chystá k instalaci na panelák na sídlišti londýnského East End

Místní komunity sestávající převážně z pracující třídy proti militarizaci svého sousedství vznášely námitky. Rovněž se ptaly na bezpečnost obyvatel v případě, že by toto zbraně byly použity k sestřelení letadla podezřelého z provádění teroristických útoků. Jeden místní muž řekl: „Co se stane, když náš barák zasypou trosky?“

Vojenská invaze do chudinského sousedství na čtyři týdny trvající Olympiádu už posloužila k rozeštvání už záštiplného vztahu k tomuto kolosálnímu představení. Oblasti Východního Londýna jako Toner Hamlets a Waltham Forest leží ve stínu určitých k tomuto účelu vybudovaných objektů. Jeviště pro Olympiádu včetně masivních bezpečnostních operací odhadem přijde na 20 až 40 miliard dolarů, z nichž většina se uvalí na daňové poplatníky. To je v čase drtivě zbídačujících úspor britské vlády, co osekala z veřejných výdajů částku 140 miliard dolarů.

Sociálně deprivované komunity z londýnského East End byly těžce stiženy vládním krácením výdajů, které se žádá kvůli vyrovnání účtů státního rozpočtu, který je na mizině, protože promrhal miliardy dolarů za výkupy zkorumpovaných soukromých bank.

S tím, jak oblasti londýnského East End palčivě pociťují nezaměstnanost a deprivaci, tak moc místních obyvatel si nebude moci dovolit vstup na Olympiádu, když lístek na dobré místo může stát až 3 000 dolarů.

Mnoho Londýňanů, když srovná tuhle pompézní událost a její blyštivě vykřičený korporátní sponzoring s chmurnou chudobou těch omšelých sídlišť – uprostřed plnocenných vojenských operací a dohledu na pozadí – tak se k nim vkrádá pocit pravdivosti anti-utopického románu od George Orwella 1984.

Klasický Orwellův příběh o autoritářském policejním státě se odehrával převážně v Londýně, který se stal hlavním městem Airstrip One, provincie amerického superstrátu Oceania. Ožebračená většina populace „proles“ se musela spokojit se špinavými putykami a nepatrnou nadějí na výhru v týdenní loterii, zatímco „vnitřní kruhy“ vládly masám. Proles byli drženi na svém slouhovském místě pomocí mimořádných pravomocí vynímečného stavu a permanentím válečným stavem. V Orwellově 1984 se projevovalo také více než jen tušení, že ten údajný válečný stav a útoky přicházející od anonymních nepřátel byly jen zinscenované elitami, aby mezi masami šířily strach.

Ministerstvo pravdy se tyčí nad slumy Aistrip One.

S tím, jak se britská vláda na předních místech účastní americké „globální války s terorem“ (běžné označované zkratkou GWOT) a s důkazy, že britská zpravodajská služba se účastnila spiknutí s tzv. Teroristickým bombovým útokem na Londýnské metro ze 7.7 v roce 2005, vypadá Orwellovo 1984 čím dál víc na umění opravdu ze života.

Ten román vyšel v roce 1949, rok po poslední Olympiádě, která měla dějiště v Londýně. Tyto hry proběhly těsně po Druhé světové válce, kdy velká část londýnského panoramatu pořád vykazovala známky poničení od německé Luftwaffe z Blitzkriegu.

I v roce 2012 Londýn připomíná válečnou zónu kvůli té podvržené „válce s terorem“, kterou britská vláda a její američtí spojenci rozpoutali ve snaze protlačit si domácí i zahraniční dominanci.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca

]]>