Čínské letectvo zůstává největším letectvem v asijském regionu a třetím největším na světě, uvádí se v nové zprávě Ministerstva obrany Spojených států. (Foto: Wikimedia)

„ČLOA (Letectvo Čínské lidové osvobozenecké armády, pozn. red.) rychle dohání západní vzdušné síly v celé řadě schopností a kompetencí,“ uvádí se ve zprávě Pentagonu.

Americká obrana se v této souvislosti také domnívá, že Čína hodlá posílit svůj vojenský vliv nejenom v oblasti východní Asie, ale po celém světě, a to pomocí svého námořnictva, které podle zprávy je z hlediska počtu bojových plavidel největší na světě, zahrnuje tedy asi 350 lodí a ponorek, včetně více než 130 hlavních bojových lodí.

Zpráva rovněž popisuje Čínskou lidovou osvobozeneckou armádu (ČLOA) jako největší světovou pozemní sílu, která se pokračuje v modernizaci a zlepšování vlastní mobility a účinnosti.

Stojí za zmínku, že koncem července čínský prezident Si Ťin-pching zdůraznil důležitost dronů jako součást čínského letectva, které podle něj již disponuje pokročilými letadly a systémy obrany vzdušného prostoru.

„Drony zásadně mění válečné scénáře. Je nutné posílit výzkum v oblasti bojových dronů (…), zrychlit výcvik pilotů dronů,“ pronesl Si Ťin-pching před studenty letecké univerzity ČLOA v Čchang-čchunu.

Dodáme, že se v letošní výroční zprávě Ministerstva obrany Spojených států na téma vojenského potenciálu Číny uvádělo, že čínské letectvo vyvíjí nové stealth bombardéry středního a dlouhého doletu schopné zasahovat cíle v regionálním a globálním měřítku.

Upozorňovalo se také, že Peking usiluje o modernizaci svých sil se záměrem překonání mezery v leteckém potenciálu se západními státy.

Zdroj:  defense.gov