20. prosince (Bloomber) – JP Morgan Chase & Co. má nejlépe placeného hlavního výkonného ředitele (CEO) ze všech šéfů šesti největších bank v USA Jamie Dimona, a ten se připojil k miliardářům jako je správce spekulativních fondů John Paulson anebo spoluzakladatel Home Depot Inc. Bernard Marcus v pronášení řečí, posílání otevřených dopisů a televizních vystoupení na obranu svou a toho nejbohatšího 1 procenta populace, proti nimž se zaměřují demonstranti Okupace Wall Street. Hlásí Sheila Dhamarajan z Bloomberg Television's "InBusiness With Margaret Brennan." (Zdroj: Bloomberg)

Jamie Dimon je nejlépe placeným výkonným ředitelem mezi všemi šéfy šesti největších bank v USA, využil příležitosti na konferenci investorů tento měsíc v New Yorku, aby přednesl otázky, jimiž by bohaté obhájil.

„Jednat jako každý, kdo dosáhl úspěchu, je špatné, a protože jste bohatí, jste špatní, tomu nerozumím,“ řekl ředitel CEO JPMorgan Chase & Co. (JPM) jednomu posluchači, který se ptal na nevraživost vůči bankéřům. „Občas se i zde vyskytne kyselé jablko, my ovšem zneuctíme bankéře jako celek.“

Dimonovi je 55 let a jeho kompenzace za čas ztracený funkcí byly v roce 2010 23 milionů dolarů, a právě ond se přidal k miliardářům, jako správce spekulativního fondu John Paulson a spoluzakladateli Home Depot Inc. (HD) Bernardu Marcusovi v pronášení řečí, otevřených dopisech a televizních vystoupeních na obranu svou a toho nejbohatšího 1 procenta populace, proti nimž se zaměřují demonstrace Okupace Wall Streetu.

Pokud úspěšní businessmani nevyjdou na veřejnost, aby se podělili o svůj příběh a mluvili o svých obtížích, „tak si zaslouží, že je tohle postihne,“ řekl Marcus, 82 let, zakládající člen Job Creators Aliance (Aliance pro tvorbu pracovních míst) – v Dallasu sídlící neziskovou, která podle webové stránky této skupiny rozvíjí diskusní témata a názorové fejetony zaměřené na „utváření národní agendy“. A ten řekl, že nemá obavy z toho, že bude-li mluvit na veřejnosti, tak se stane cílem protestujících.

„Kdo s touhle s*ačkou o nějakých imbecilech přišel?“ řekl Marcus. „Děláte si ze mě p*del?“

 

‚Pocit osamělosti‘

S organizací mediálních vystoupení z tohoto měsíce pomáhal i John A. Allison IV, ředitel BB&T Corp. (BBT), deváté největší banky v USA, a spoluzakladatel Staples Inc. Thomas Stembarg.

„Pořád je tu pocit osamělosti, ale ten chór už určitě roste,“ řekl v interview Allison, 63 let, bývalý CEO Winston-Salem v Severní Karolíně sídlící banky a profesor ekonomické fakulty Wake Forest University.

Při obědě v New Yorku, Stemberg a Allison projevili vzájemně souhlasně opovržlivý názor k paragrafu 953(b) Dodd-Frankova zákona, který vyžaduje, aby veřejně obchodovatelné společnosti prozrazovaly poměr mezi funkčními kompenzacemi svého CEO a mediánem platu zaměstnanců. Jak tvrdí Allison toto pravidlo, které nyní ještě Komise pro cenné papíry a burzu vylaďuje, je „neuvěřitelným plýtváním“, protože zabírá mnoho času a zdrojů, řekl. Stemberg toto pravidlo nazval v e-mailu Bloomberg News jako „praštěné“.

„Místo toho, abychom to nazývali útokem na to 1 procento, nazývejme to útokem na ty velmi produktivní,“ řekl Allison. „Tento útok je destruktivní.“

 

Ztrojnásobení příjmu

Horní 1 procento daňových poplatníků v USA vydělávalo v roce 2009 nejméně 343 927 dolarů, data z minulého roku jsou podle Internal Revenue Service také k dispozici. Ačkoliv průměrný příjem domácnosti vzrostl mezi lety 1979 až 2007 o 62 procent, u toho vrcholného 1 procenta se více než ztrojnásobil, jak ukázala říjnová zpráva rozpočtové kanceláře Kongresu. V důsledku toho bylo v USA v roce 2007 dosaženo ještě větší nerovnosti v příjmech, než je tomu v Číně či Iránu, jak tvrdí World Factbook vydaná Central Inteligence Agency.

Ne všichni vlivní Američané to hájí. Miliardář Warren Buffett, 81 let, předseda a CEO Berkshire Hathaway Inc., volal po navýšení daní bohatým, zrovna tak jako Vlastenčtí milionáři, skupina, k jejím přívržencům patří i spoluzakladatel Ask.com Garret Gruener a Peter Norvig, ředitel výzkumu u Google Inc., jak tvrdí jeho webová stránka.

„Boháči jako jsem já, nevytváří pracovní místa,“ napsal 1. prosince v článku pro Bloomberg View Nick Hanauer, spoluzakladatel aQuantive Inc., on-line reklamní společnosti, kterou prodal Microsoft Corp. za 6 miliard dolarů. „Zdaňme boháče, jako jsme to udělali už kdysi, a použijme těch peněz k podpoře růstu.“

Dva ze tří Američanů podporují zvednutí daní domácnostem s příjmy alespoň 250 000 dolarů, jak tvrdí národní průzkum prováděný v říjnu Bloomberg a Washington Post.

 

Schwarzman, Paulson

Když byl tázán, zda je ochoten platit větší daně, tak CEO Backstone Group LP (BX) Stephen Schwarzman v interview s Bloomberg Television mluvil o amerických rodinách s nižším příjmem, které neplatí vůbec žádné daně.

„Musíte z té hry strhnout škrabošku,“ řekl Schrarzman, 64 let. „Neříkám, kolik by toho lidé měli dělat. Ale my všichni bychom měli být součástí tohoto systému.“

Některé z Schwarzmanových kapitálových příjmů z Blacksone, největší světové firmy se soukromými podílovými aktivy, jsou zdaněny 15 procenty, nikoliv 35 procenty, jak je vzestupná daňová sazba v nejvyšší daňové skupině. Útoky na bankovní systém jsou chybou, protože ten přispívá ke „zdravější ekonomice“, řekl v interview.

Paulson, newyorský správce spekulativního fondu, který se stal miliardářem ze sázek proti USA trhu s domy, také říká, že ti bohatí společnosti prospívají.

„Vrcholné 1 procento New Yorčanů platí více než 40 procent veškerých daní z příjmů,“ řekl Paulson & Co. v e-mailovém prohlášení z 11. října adresovaném protestujícím z Okupace Wall Street, jímž na radnici Upper East Side (čtvrť bohatých) vystavil fingovaný šek k refundování daní.

 

‚Je mi z toho na zvracení‘

Tom Golisano, miliardářský objevitel výplatního stroje Paychex Inc. (PAYX) a bývalý kandidát na gubernátora New Yorku řekl tento měsíc v interview , že ačkoliv tu jsou případy excesů, je „směšné“ obviňovat každého, kdo je bohatý.

„Když slyším, jak politici používají výrazu ‚platit svůj spravedlivý podíl‘, chce se mi zvracet,“ řekl Golisano, který minulý měsíc dosáhl 70-tky, a tyto narozeniny oslavil se svou milenkou Monica Seles, bývalou tenisovou hvězdou, která vyhrála devět titulů v singlu v Grand Slamu.

Ken Kantone 76, další spoluzakladatel Home Depot a předseda NYU Langone Mecical Center řekl, že se kvůli svému úspěchu necítí trapně.

„Jsem ten tlustej kocour a nestydím se,“ řekl minulý týden v telefonickém interview ze své šatny doma v Upper East Side. „Když si myslíte, že jsem tlustý kocour, jen proto, že jsem úspěšný, tak jo, pak jsem tlustý kocour. A jsem vinen tím být tlustým kocourem.“

 

Tvůrci pracovních míst

Wilbur Ross, 74 let, je dalším miliardářem ze soukromých podílových aktiv a v e-mailu uvádí, že tuhle finanční krizi nezpůsobilo podnikání a kapitalismus.

„Když strhnete bohaté, tak těm, co se vede mizerně, nepomůžete,“ říká tento předseda v New Yorku sídlící WL Ross & Co. LLC. „Pokud dáváte přednost zaměstnání, tak potřebujete zaměstnavatele, jehož podnik vzkvétá.“

Tohle hledisko sdílí i Robert Rosenkranz, CEO ve Wilmingtonu v Delaware sídlící Delphi Financial Group Inc., prodejce pracovních kompenzací a skupinového životního pojištění.

„To je prostě jednoduchý fakt, že skoro všechny ty joby v soukromém sektoru v Americe se vytváří z rozhodnutí toho 1 procenta, co najímá a investuje,“ uvedl Rosenkranz 69 v e-mailu. „Jelikož je to jejich důvěra v budoucnost, co tato rozhodnutí ovlivňuje více než kterýkoliv jiný faktor, tak má jen malý smysl jejich důvěru podkopávat tím, že z nich děláte zlosyny.“

 

‚Pronásledovaná menšina‘

Peter Schiff, CEO ve Westport Conncticut sídlící brokerské a dealerské Euro Pacific Capital Inc., své poselství přednesl přímo. Šli jsme v říjnu do Zuccotti Parku v dolním Manhattanu, kde tábořili protestující z Okupace Wall Street s transparentem, kde stálo: „Já jsem to 1%,“ a s videokamerou.

„Někdo to dělat musí,“ řekl Schiff v interview.

Schiff, 48 let před tím, než neuspěl v Republikánských primárkách na křeslo v americkém Senátu za Connecticut v roce 2010, ve svém formuláři přiznal aktiva za 64,7 milionu dolarů. Teď už je bohatší, ačkoliv jak řekl, jeho daně „jsou daleko vyšší, než mohl ze svého nevolníka vydřít středověký lord.“

Klip udělaný ze Schiffova videa použili 1. listopadu v části v pořadu Komedie z centrálparku. To je „Daily Show“ s komikem Johnem Hodgmanem, co v kravatě provolává, že bohatí jsou „utlačovanou menšinou“. Žádal, aby v této frázi ten výraz „1 procento“ byl nahrazen výrazem „movití Američané“.

Žádný z těchto výrazů se neobjevil v otevřeném dopise z 28. listopadu presidentu Baracku Obamovi od správce spekulativního fondu Leona Coopermana, předsedy  u Omega Advisors Inc. a bývalého CEO jednotky peněžní správy u Goldman Sachs Group Inc. (GS)’. „Kapitalisté nejsou tou pohromou, co se z nich často dělá,“ a bohatí nejsou monolitická, sobecká a bezcitná banda,“ píše Cooperman. Oni vytváří produkty, co „na Vánoce plní regály obchodů,“ a poskytují milionům zdravotní péči.

Cooperman 68 v interview řekl, že nemůže ani zajít do jídelny v St. Andrews Country Club v Boca Raton na Floridě, aniž by mu někdo poděkoval za to, že takto promluvil. A přinejmenším čtyři lidé vyjádřili svou vděčnost 5. prosince, když si tam přišel sníst svou omeletu z bílých vajíček, řekl.

„A dostanete ze mě více,“ řekl tento miliardář, „když se ke mně budete chovat s úctou.“

 

Zdroj: bloomberg.com

]]>