Demokratka Nancy Pelosiová navrhla odstranit z Kapitolu sochy představitelů Konfederace a naopak Donald Trump odmítl myšlenku na přejmenování amerických vojenských základen, které nesou jména hlav států konfederačních států. (Foto: Youtube)

Prezident Donald Trump ve středu řekl, že je kategoricky proti myšlence přejmenovat vojenské základny pojmenované na počest generálů Konfederace, což je hypotéza zvažovaná Pentagonem.

V občanské válce Severu proti Jihu, od roku 1861 do roku 1865, bojovaly proti sobě státy Unie a státy Konfederace. Jako příčina války se často uvádí spor o otroctví. Tento výklad je značně zjednodušený, důvodů k válce byla celá řada. Jih usiloval o mnohem větší autonomii jednotlivých států,  Sever naopak prosazoval silnější centrální vládu.

„Někteří navrhli přejmenovat až deset legendárních vojenských základen,“ napsal na tweetu americký prezident, protože protesty proti rasismu ve Spojených státech znovu vyvolaly debatu o minulosti země z doby otroctví. Zdůraznil, že tyto základny jsou nyní součástí „amerického dědictví“, a trvá na tom, že jeho administrativa „tuto možnost ani nestuduje, jde o respekt k naší armádě!“

Ministr obrany uvedl v úterý prostřednictvím svého mluvčího „otevřenou diskusi na toto téma“. Deset armádních základen, všechny umístěné na jihu země, jsou pojmenovány po bývalých velitelích z americké občanské války.

Nancy Pelosiová, demokratka a předsedkyně Sněmovny reprezentantů,  vyzvala Kongres, aby přijal opatření k odstranění 11 soch představujících vojenské vůdce a vojáky Konfederace z Kapitolu.

„Jejich sochy vzdávají úctu nenávisti, nikoli dědictví.  Musí být odstraněné, “ napsala v dopise členům komise pověřeným správou soch postavených v Kapitolu.

Všechny vojenské základny nesoucí jména vůdců Konfederace jsou v jižních státech, v nichž většinu hlasů získal Donald Trump ve volbách v roce 2016.

Zdroj: pz.cz