USA chtějí odmítnout podporu rezolucе Světové zdravotnické organizace o poskytnutí vakcíny proti koronaviru chudým zemím bez toho, aby si koupily patent, oznámil list The Financial Times s odvoláním na informované zdroje. (Foto: AF.mil)

Podle slov velvyslanců afrických států v Ženevě se je američtí diplomaté snažili přemluvit, aby podpořili zmírnění formulací v nové rezoluci. Zástupci těchto zemí to však odmítli z obav, že bohatší státy jim zabrání v získání prostředků proti koronaviru. Hlasování a projednání rezoluce má skončit v úterý.

„USA vykonaly určitou práci, aby udělaly mlhavými formulace týkající se TRIPS (Dohody o obchodních aspektech práv intelektuálního vlastnictví) a patentů,“ řekl v rozhovoru pro FT velvyslanec jedné západoafrické země v Ženevě.

Podotýká se, že USA a možná i jiné státy se silným farmaceutickým sektorem, jako jsou Velká Británie, Švýcarsko a Japonsko, se snažily vyloučit z rezoluce formulace o deklaraci podle dohody TRIPS, v souladu s níž mohou vlády zrušit pravidla týkající se intelektuálního vlastnictví v podmínkách mimořádné situace. V případě, když budou tyto formulace zachovány, budou chudé země moci přemluvit společnosti vyrábějící léky a vakcíny proti koronaviru, aby postoupily práva intelektuálního vlastnictví pro levnější výrobu prostředků v těchto zemích místními odborníky bez patřičného patentu.

Očekává se, že nehledě na odpor Spojených států bude rezoluce WHO schválena.

Zdroj:  ft.com