Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin požádal americkou vládu o větší sdílení zpravodajských informací a varoval před obnovením islámských teroristických hrozeb v Evropě před tím, než Francie v příštím roce uspořádá světové sportovní akce. (Foto: Flickr)

Během dvoudenní cesty do Washingtonu a New Yorku tento týden francouzský ministr požádal o účinnější francouzsko-americkou protiteroristickou spolupráci a prohlásil, že islámský terorismus zůstává největší hrozbou pro národní bezpečnost v Evropě.

„Přijeli jsme připomenout, že pro Evropany a Francii je hlavním rizikem sunnitský islámský terorismus a že protiteroristická spolupráce mezi zpravodajskými službami je naprosto nezbytná,“ řekl Darmanin v rozhovoru pro agenturu France-Presse.

„V době, kdy Američané mohou mít více národní perspektivu, pokud jde o výzvy (dneška) – nadřazenost bílé rasy, opakované střelby, spiknutí – nesmí zapomínat na to, co se nám jeví jako primární hrozba v Evropě: sunnitský terorismus,“ dodal.

Darmanin hovořil před tím, než jeho země bude koncem tohoto roku hostit mistrovství světa v ragby a příští léto olympijské hry.

Tvrdil, že opět hrozí riziko „islamistického terorismu“, který by se opět zaměřil na Francii a její evropské sousedy, a popsal „endogenní hrozbu ze strany lidí bez sítí, kteří se však zradikalizují a během několika hodin, několika dnů (…) podniknou akci, někdo vezme nůž, jde do pekárny a zabíjí lidi“.

Francie je častým terčem teroristických činů, a to jak ze strany vnějších hrozeb, tak ze strany domácích zradikalizovaných útočníků, kterým napomáhá masová imigrace z Blízkého východu a historicky liberální vízová povinnost, kterou má Francie díky svým bývalým koloniím v severní Africe, kde převládá islám.

Závažnost islamisticky motivovaných teroristických útoků vyvrcholila v polovině minulého desetiletí, kdy se útočníci v listopadu 2015 zaměřili na koncert v divadle Bataclan, kde zavraždili 137 a zranili nejméně 416 lidí. Následoval tuniský islamistický terorista, který v červenci 2016 projel s 19tunovým nákladním vozem po promenádě v jižním městě Nice; vjel do davu oslavujícího Den dobytí Bastily a zabil 86 lidí a 434 dalších zranil.

Zdroj: rmx.news