podle britského ministra obrany Bena Wallace se americké ponorky pohybují po „podivných trasách“, které se odchylují od těch, jež západní představitelé obrany považují za typické. (Foto: Flickr)

Wallace uvedl, že Velká Británie sleduje ruské ponorky „v severním Atlantiku, Irském moři a Severním moři, které se pohybují po podivných trasách, po kterých by normálně nejezdily“, řekl Wallace v úterý při rozhovoru s médii během návštěvy Washingtonu. britské ministerstvo obrany tyto výroky ve středu potvrdilo týdeníku Newsweek.

Mezi spojenci v NATO se ozývají poplašné zvony v souvislosti s ruskou podmořskou flotilou, která je podle jednoho z expertů, jenž dříve Newsweeku řekl, „kritickou výzvou, které Spojené státy čelí“.

Stále častěji se objevují náznaky, že ruské ponorky operují u pobřeží USA a Středozemního moře, což se jeví jako „nasazení ponorek v sovětském stylu“ připomínající studenou válku.

Ruská státní média na začátku tohoto roku informovala, že již v příštím roce bude pro Tichomořskou flotilu vytvořena nová „divize“ ponorek nesoucích „supertorpéda“ Poseidon schopná nést jaderné zbraně.

Podle neziskové organizace Nuclear Threat Initiative se Rusko v posledních letech snaží modernizovat svou ponorkovou flotilu a disponuje přibližně 58 plavidly, která tvoří jedny z největších podvodních sil na světě.

Zdroj: newsweek.com