Americká armáda v úterý slavnostně otevřela svou první stálou vojenskou posádku na „východním křídle“ NATO. (Foto: Flickr)

Východní část severoatlantického bloku, která se táhne od Pobaltí až k Černému moři, tvoří osm zemí – všichni bývalí členové SSSR nebo Varšavské smlouvy. V. sbor americké armády bude nyní trvale přítomen v polském táboře Kosciuszko.

Velící generál V. sboru, generálporučík John Kolasheski, vysvětlil, že posádka ukazuje, že Washington prohlubuje své vojenské závazky ve východní Evropě. „Vztahy USA a Polska slouží jako příklad prohlubujících se vazeb v celé alianci,“ řekl a dodal: „Dnešní aktivační ceremoniál je hmatatelnou připomínkou růstu našich vztahů.“

Když se počátkem 90. let rozpadal Sovětský svaz, západní představitelé opakovaně ujišťovali Moskvu, že NATO nebude expandovat do bývalých států SSSR ani zřizovat základny ve východní Evropě. Avšak od doby, kdy tyto záruky nabídla administrativa George Bushe mladšího, všichni následující prezidenti USA tento závazek porušili a posunuli vojenskou stopu NATO blíže k ruským hranicím.

Polský ministr obrany Mariusz Błaszczak označil posádku za „historickou“ a řekl, že Varšava „o to usilovala po celá léta – o toto slovo ‚stálá‘ – a nyní se to stalo skutečností“. Pokračoval: „Je to historický okamžik, znamení, že Spojené státy jsou oddány Polsku a NATO a že jsme jednotní tváří v tvář ruské agresi.“

Pentagon má v současné době na základně Camp Kosciuszko umístěny dva důstojníky a dalších 200 vojáků, kteří se na základně střídají. Vzhledem k tomu, že Washington již dříve držel v Polsku asi 10 000 vojáků, analytik Polského institutu mezinárodních vztahů Artur Kacprzyk tvrdí, že význam nové posádky „je především symbolický“.

Polsko bylo vzhledem ke své poloze klíčovým centrem pro dodávky zbraní Západu na Ukrajinu. Tábor Kosciuszko se sice nenachází v blízkosti hranic, ale americký diplomat vysvětlil, že posádka byla vytvořena za účelem konfrontace s Ruskem.

V prohlášení sdíleném na Twitteru americký velvyslanec v Polsku Mark Brzezinski uvedl, že rozhodnutí o otevření dlouhodobé základny dokazuje, že „Spojené státy jsou oddány Polsku a alianci NATO a že jsme jednotní tváří v tvář ruské agresi“, přičemž použil slovní spojení téměř totožné s vyjádřením šéfa obrany Varšavy.

Zdroj: libertarianinstitute.org