Český premiér Petr Fiala ve svém příspěvku na sociální síti se vyjádřil k dodávkám techniky a zbraní z ČR na Ukrajinu. (Foto: Youtube)

Když začala ruská invaze na Ukrajinu, od prvního momentu – možná i díky vlastní historické zkušenosti – jsme jasně věděli, že se za Ukrajinu musíme postavit.

A udělala to nejen vláda, ale celá země, a na to jsem skutečně hrdý. Už před ruskou invazí jsme jako první stát poskytli Ukrajině munici a od prvních hodin po agresivním vpádu ruských jednotek na Ukrajinu jsme hledali cesty, jak statečným obráncům rychle a dobře pomoci.

Byli jsme vůbec první, kdo dodal Ukrajině helikoptéry, tanky, houfnice, raketomety a bojová vozidla pěchoty. První námi organizovaná dodávka těžké techniky na Ukrajinu dorazila čtrnáct dnů po začátku invaze. Svým příkladem jsme ostatním ukázali, že to je možné.

Ve spolupráci státních a komerčních subjektů bylo poté v průběhu prvního roku války z Česka na Ukrajinu dodáno 89 tanků, 226 bojových a obrněných vozidel nebo 38 houfnic.

Zhruba třetina této techniky pochází z armádních skladů, ze kterých bylo odesláno i 6 protiletadlových systémů, čtyři bojové vrtulníky a 900 metrů mostních konstrukcí.

Český obranný průmysl v koordinaci s českým státem dále na Ukrajinu dodal například 33 salvových raketometů a na základě požadavků ukrajinské strany pak Česko zorganizovalo dodávky více než milionu a půl kusů munice, z toho přes šedesát tisíc raket.

Petr Fiala, český premiér