Německý ministr obrany Boris Pistorius v neděli uvedl, že očekává brzké rozhodnutí o dodávce tanků Leopard 2 na Ukrajinu. (Foto: Flickr)

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková mezitím uvedla, že Berlín nebude Polsku bránit v tom, aby na Ukrajinu poslalo své vlastní tanky Leopard 2.

Nedělní komentáře naznačují změnu postoje Berlína k tankům po měsících tlaku, aby buď nabídl Ukrajině některé vlastní tanky Leopard 2, nebo alespoň umožnil ostatním spojencům s vlastními tanky německé výroby jejich vývoz do válkou zmítané země.

Minulý pátek se v Německu sešli šéfové obrany spojeneckých zemí Ukrajiny, aby o této otázce jednali, ale k žádnému rozhodnutí nedošlo.

V dalších zprávách vysoce postavený ruský představitel uvedl, že země, které nabízejí útočné zbraně Ukrajině, riskují vlastní zničení, a řekl, že by to mohlo vést ke „globální katastrofě“.

„Pokud Washington a NATO dodají zbraně, které by byly použity k úderům na mírová města a k pokusům o obsazení našeho území, jak hrozí, vyvolalo by to odvetu silnějšími zbraněmi,“ řekl předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin.

Zdroj: cnbc.com