Několik dní poté, co se rozšířily zprávy, že Rusko postavilo na některých klíčových budovách v Moskvě systémy protivzdušné obrany Pantsir-S1. (Foto: Twitter)

Což vyvolalo spekulace, že Rusko očekává další útoky z Ukrajiny na své území, Kreml zintenzivnil cvičení proti letectvu mimo Moskvu.

Ministerstvo obrany v sobotním prohlášení potvrdilo: „V Moskevské oblasti proběhlo cvičení s personálem protiletadlové raketové brigády Západního vojenského okruhu o odrážení leteckých útoků na důležité vojensko-průmyslové a administrativní objekty“.

Bojové cvičení bylo zaměřeno na provoz protiletadlového raketového systému S-300. „Za pochodu vojáci odrazili útok falešné nepřátelské sabotážní skupiny na vojenský konvoj,“ pokračovalo prohlášení.

„Pod krytím kouřové clony se konvoj protivzdušné obrany dokázal dostat z útoku a pokračovat v plnění svých úkolů,“ uvedlo ministerstvo obrany s odkazem na 150 vojáků, kteří se cvičení zúčastnili.

Rusko utrpělo několik útoků dronů na své území pocházejících z Ukrajiny, včetně několika úderů v minulých měsících na vojenské letiště Engels v Saratovské oblasti, které leží 600 km hluboko uvnitř Ruska.

Zatímco samotná Moskva žádné takové údery z letadel nezaznamenala, objevily se spekulace, že klíčová zařízení v regionu byla zasažena sabotážními útoky – to však zůstalo nepotvrzeno z ruské strany, která takové útoky, pokud k nim dojde, pravděpodobně nepřizná.

Zdroj: barrons.com