Ruské ministerstvo obrany v novoročním poselství prohlásilo, že vítězství na Ukrajině považuje za „nevyhnutelné“ – a to i poté, co se zdá, že postup ruských pozemních sil na východě a na jihu země se na několik měsíců zastavil, a v době, kdy se vzdušné síly zaměřují na národní energetickou síť v ukrajinských městech. (Foto: Flickr)

„V nadcházejícím roce chci všem popřát pevné zdraví, statečnost, spolehlivé a oddané kamarády… Naše vítězství, stejně jako Nový rok, je nevyhnutelné,“ řekl ministr obrany Sergej Šojgu v sobotním videopřání krátce před tím, než Rusko zazvoní na nový rok.

Vojenská kampaň trvá již jedenáctý měsíc a 24. února dosáhne jednoho celého roku. Šojgu vysvětlil, že rok 2022 zahrnuje období, kdy „jsme všichni čelili vážným zkouškám“, a že nový rok přišel během „obtížné vojensko-politické situace“.

„Odcházející rok navždy vstoupí do vojenské kroniky vlasti, naplněné vašimi nesmrtelnými činy, obětavou odvahou a hrdinstvím v boji proti neonacismu a terorismu,“ řekl Šojgu.

„Navždy budeme vzpomínat na naše kamarády, kteří se obětovali při plnění bojových úkolů ve jménu záchrany civilistů před genocidou a násilím jen za právo mluvit rusky,“ dodal. Zmínkou o „právu mluvit rusky“ – narážel na potlačování ruské kultury a jazyka, které zahrnovalo nedávné kroky k prosazení nových zákonů, ze strany Zelenského vlády, na které si Moskva stěžovala ještě před válkou.

Před dvěma týdny Rusko přiznalo, že na Ukrajině zahynulo pouze 5 937 vojáků, přestože některé západní odhady uvádějí až 100 000 mrtvých. Odhady úmrtí ukrajinských vojáků je rovněž obtížné přesně vyhodnotit.

Nedávno americká armáda uvedla, že podle jejích odhadů bylo na obou stranách zabito přibližně 200 000 osob. Listopadová zpráva s odvoláním na předsedu sboru náčelníků štábů USA uvádí následující chmurný součet a rozdělení:

Nejvyšší americký generál odhaduje, že ve válce na Ukrajině bylo zabito nebo zraněno přibližně 100 000 ruských a 100 000 ukrajinských vojáků.

Generál Mark Milley, předseda sboru náčelníků štábů USA, rovněž naznačil, že zemřelo asi 40 000 civilistů, kteří se dostali do konfliktu.

Tyto odhady jsou zatím nejvyšší, jaké západní představitelé nabídli.

Tento týden OSN aktualizovala počty civilních obětí v průběhu války od února 2022. Tisková zpráva OHCHR uvádí celkový počet 17 831 civilních obětí na Ukrajině, z toho 6 884 mrtvých a 10 947 zraněných.

Konflikt prozatím zůstává v podstatě patový, přičemž Rusko má jasnou vzdušnou převahu vzhledem k tomu, že v poslední době zvyšuje nálety na ukrajinskou energetickou infrastrukturu – ukrajinské síly však dostávají od Západu stále výkonnější zbraně s delším doletem. USA tvrdí, že protiletadlové střely Patriot jsou na cestě, ale očekává se, že jejich uvedení do provozu v zemi potrvá minimálně šest měsíců.

Zdroj: usnews.com