Ruská vláda oznámila, že jeden z jejích diplomatů působících v Africe byl v pátek hospitalizován po otevření dopisní bomby, která po otevření explodovala. (Foto: Flickr)

„Dmitrij Siťij, který vede v Bangui pobočku Ruského domu, státem financovaného kulturního centra propagujícího ruskou kulturu ve světě, si podle zdroje z ruského velvyslanectví, na který se odvolává agentura RIA Novosti, vyzvedl v pátek dříve v kanceláři DHL zásilku, která mu byla adresována,“ píše The Moscow Times s odvoláním na státní zdroje.

Hlavní město Bangui, Středoafrická republika (SAR), prostřednictvím agentury Reuters
„Zásilka – na níž nebyla uvedena žádná zpáteční adresa – později explodovala, když ji Sitiy otevřel ve svém domě. Sitiy byl hospitalizován, i když závažnost jeho zranění zůstává nejasná,“ upřesnily úřady.

Policie Středoafrické republiky (SAR) označila tento čin za teroristický a dále popsala, že diplomatovi bylo již dříve vyhrožováno smrtí.

„Již dříve obdržel první balíček, a když ho otevřel, byly v něm výhrůžky,“ uvedl šéf policie RCA Bienvenue Zokoue. „Kontaktoval mě, abych mu pomohl identifikovat osobu, která mu ho poslala.“

Ruské ministerstvo zahraničí následně popsalo, že poštovní bomba byla záměrným pokusem nekalých subjektů „poškodit“ vazby mezi Moskvou a vládou SAR.

„Důrazně odsuzujeme tuto kriminální akci, která má zjevně za cíl ztížit činnost Ruského domu v Bangui a v širším smyslu poškodit úspěšný rozvoj přátelských vztahů mezi našimi zeměmi,“ uvedlo ministerstvo.

Není jasné, zda útok poštovní bombou souvisí s probíhající válkou na Ukrajině, ale v posledním měsíci došlo k řadě záhadných incidentů s balíkovými bombami na evropských i ukrajinských konzulátech a velvyslanectvích po celé Evropě. Na americké velvyslanectví v Madridu byla v jednu chvíli dokonce zaslána poštovní bomba, kterou bezpečnostní služby při incidentu z 1. prosince zachytily dříve, než dorazila na půdu.

Jedním z aspektů napětí v souvislosti s ruskou přítomností ve střední Africe jsou aktivity Wagnerových žoldnéřů. Francouzští představitelé ve stejném regionu si stěžovali na hrozby a pochybné aktivity této ruské bezpečnostní firmy napojené na Putina, takže je možné, že útok poštovní bombou na diplomata může souviset s tímto přetrvávajícím napětím a také může mít souvislost s konfliktem na Ukrajině.

Podle některých zpráv je Sitiy ve vážném stavu a orgány SAR spolu s ruským velvyslanectvím vedou kompletní vyšetřování.

Zdroj: zerohedge.com