Ukrajina zesílila kampaň proti jedné z větví východní pravoslavné církve, která má vazby na Rusko. (Foto: Flickr)

Na příkaz prezidenta Volodymyra Zelenského bude sedmi vysokým duchovním ruské pravoslavné církve zabaven majetek a hrozí jim zákaz řady ekonomických a právních aktivit.

Ukrajinský prezident v neděli během svého nočního videoposelství uvedl, že „na základě rozhodnutí Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny byly uplatněny sankce vůči sedmi osobám“, a dodal, že jeho administrativa „dělá vše pro to, aby agresorský stát neměl jedinou nitku ukrajinské společnosti, za kterou by mohl tahat“.

Podle agentury Reuters nové tresty znamenají, že sedmi klerikům bude „zabaven majetek a vztahuje se na ně zákaz řady ekonomických a právních aktivit a také faktický zákaz cestování“.

Naprostá většina Ukrajinců patří k východní pravoslavné církvi, přičemž mnozí z nich vykonávají bohoslužby ve farnostech, které jsou řízeny moskevským patriarchátem. Zelenskyj 1. prosince oznámil, že se Kyjev pokusí vyhostit všechny náboženské instituce s vazbami na Rusko, a argumentoval tím, že tento krok znemožní „působení náboženských organizací spojených s centry vlivu v Ruské federaci na Ukrajině“.

Prezident dále tvrdil, že ruská pravoslavná církev představuje hrozbu pro ukrajinskou kulturu, a prohlásil, že „nikdy nedovolíme, aby někdo budoval impérium uvnitř ukrajinské duše“.

Ukrajince, kteří nadále navštěvují údajně Ruskem kontrolované farnosti, navíc odsoudil jako ty, kteří podléhají „pokušení zla“.

Kyjev provedl řadu razií v ruských pravoslavných farnostech a tvrdí, že odhalil duchovní, kteří se pokoušejí rozvrátit ukrajinskou vládu, avšak na podporu svých tvrzení poskytl jen málo důkazů.

Přesto Kyjev minulý týden sankcionoval deset nejvyšších duchovních církve a naznačil, že ohrožují „svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny“.

Zdroj: libertarianinstitute.org