Podle analýzy satelitních snímků provedené mezinárodním konsorciem NASA Harvest, které využívá satelitní technologie k posílení potravinové bezpečnosti, ukrajinská sklizeň pšenice v roce 2022 výrazně překonala prognózy – Rusko si však na okupovaném východě země připsalo miliardový podíl. (Foto: Flickr)

„Naše satelitní údaje o produkci ozimé pšenice na Ukrajině v roce 2022 jasně ukazují, že zemědělci měli do značné míry úspěšnou sklizeň,“ uvedl ředitel programu NASA Harvest Inbal Becker-Reshef.

Larger Wheat Harvest in Ukraine Than Expected
Foto: NASA

Analytici spočítali, že zemědělci na celé Ukrajině letos sklidili 26,6 milionu tun pšenice, což je o několik milionů tun více, než se předpokládalo.

Foto: NASA

„To je sice méně než rekordní sklizeň v předchozím roce (33 milionů tun), ale blíží se to pětiletému průměru 27,9 milionu tun,“ uvedl Becker-Reshef.

Když Rusko zahájilo svou invazi, někteří pozorovatelé varovali, že do konce léta bude sklizeno možná jen 70 až 80 % zimní úrody. NASA Harvest však dospěla k závěru, že sklizeno bylo 94 % úrody.

Vzhledem k tomu, že válka zastírá dění na zemi, nabízí satelitní analýza možnost pozorovat zemědělskou činnost z bezpečné vzdálenosti. „Rizika na zemi během války způsobila, že monitorovací systém NASA Harvest je pro vědce jedním z mála bezpečných a spolehlivých způsobů, jak sledovat, co se děje s úrodou na Ukrajině,“ řekl vědec NASA Sergej Skakun.

NASA Harvest využívá satelitní pozorování a modelování k měření pěstování a sklizně klíčových plodin. Stav plodin lze rozeznat na základě studia barev, přičemž nesklizená pole se jeví jako tmavě hnědá a sklizená pole jako světle hnědá.

Analytici nepřekvapivě zjistili, že nesklizená pšenice je soustředěna podél hlavních bojových linií.

Analýza je sice plná dobrých zpráv pro světové spotřebitele v oblasti zemědělství, ale obsahuje i střízlivou statistiku pro ukrajinskou vládu: Na Ruskem okupovaném východě bylo sklizeno neuvěřitelných 22 % pšenice. To je asi 5,8 milionu tun v hodnotě nejméně 1 miliardy dolarů, jak uvedl partner NASA pro sklizeň Abdolreza Abbassian.

HarvEast, hlavní ukrajinská zemědělská firma, sdělila agentuře Bloomberg, že všechny ozimé plodiny, které byly zasety v Doněcku, byly sklizeny a prodány.

„Letos ozimá pšenice poskytla pro tento region velmi vysoký výnos díky příznivým povětrnostním podmínkám,“ říká generální ředitel HarvEast Dmitrij Skorňakov. „Vše, co se na našich polích sklidilo, bylo rozkradeno a vyvezeno z Ukrajiny.“

Agentura Bloomberg cituje nejmenovaného švýcarského prokurátora, který varuje, že prodej uloupeného obilí může být považován za válečný zločin.

Zdroj: earthobservatory.nasa.gov